Svåra utmaningar väntar vid mötet

Röken stiger från ett kolkraftverk nära St. Marys i Kansas, USA: Förbränningen av kol står för 42 procent av de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen.
Röken stiger från ett kolkraftverk nära St. Marys i Kansas, USA: Förbränningen av kol står för 42 procent av de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen. Foto: Charlie Riedel

Nu inleds det viktigaste internationella klimatmötet sedan Parisavtalet slöts för tre år sedan. Avtalet ska få kött på benen i en regelbok för att kunna fungera. Men gamla motsättningar har kommit upp till ytan på nytt, och det lär bli ytterst svårt att nå ett bra resultat.

TT TT
Publicerad
Annons

En regelbok är nödvändig för att avtalet ska kunna genomföras och är tänkt att bli klar under mötet som äger rum Katowice i Polen. I den ska det exempelvis preciseras hur länderna ska redovisa sina utsläpp. Annars går inte siffrorna att jämföra.

Men den gamla striden mellan i-länderna och de så kallade u-länderna har blossat upp på nytt. Flera av u-länderna anser att de inte kan rapportera lika detaljerat som EU och USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons