”Nationell statistik kan förebygga skolfrånvaro”

Gemensamt för flera framgångsrika kommuner när det gäller skolfrånvaro är samverkan över förvaltningsgränser samt barn- och ungdomspsykiatrin, skriver artikelförfattarna.
Gemensamt för flera framgångsrika kommuner när det gäller skolfrånvaro är samverkan över förvaltningsgränser samt barn- och ungdomspsykiatrin, skriver artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skolor och huvudmän behöver få hjälp att bättre hantera situationen kring så kallade hemmasittare, elever som inte kommer till skolan. Ett sätt är att ta fram statistik och titta på de kommuner som hittat vägar framåt, skriver flera debattörer.

Publicerad
Annons

Om några dagar går Sveriges elever på välförtjänt jullov. Men för många elever är skollov och terminsavslutning en påminnelse om att de inte känner sig hemma i den svenska skolan. Kalla Faktas program ”De osynliga barnen” lyfter problematiken med ”hemmasittare”, det vill säga elever som av olika skäl inte går till skolan. Varje barn som inte kommer till skolan är ett misslyckande. En fullföljd grundskoleutbildning är i regel avgörande för individens möjligheter till fortsatta studier och ett framtida yrkesliv. Att fullfölja grundskolan är dessutom viktigt för att förebygga psykisk ohälsa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons