Skolor saknar koll på undervisningstid

Gymnasieelever har rätt till en bit över 2 000 undervisningstimmar. Men mycket talar för att den tiden inte uppnås på många gymnasieskolor. Arkivbild.
Gymnasieelever har rätt till en bit över 2 000 undervisningstimmar. Men mycket talar för att den tiden inte uppnås på många gymnasieskolor. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg

Lärarlösa lektioner på grund av vikariebrist. Schemakrockar.

Gymnasieelever löper stor risk att inte få all den undervisning de har rätt till, enligt en ny rapport från Skolinspektionen.

TT TT TT
Publicerad
Annons

Myndigheten har granskat hur 25 gymnasieskolor säkerställer att eleverna får de undervisningstimmar som garanteras i skollagen. Vid 16 av gymnasieskolorna såg inspektionen brister i schemaläggning och annat, och vid 14 av dessa en uppenbar risk för att eleverna inte får tillräckligt med undervisning.

Granskningen omfattar alltså bara en bråkdel av alla gymnasieskolor, men resultatet går i linje med tidigare undersökningar som pekat på att det är si och så med skolornas planering. Rapporten nämner hur lektionsbyten utan rast och schemakrockar bidrar till att undervisningstiden naggas i kanten. På en av skolorna överlappade två lektioner varandra med 20 minuter och eleverna fick helt enkelt välja vilken av dem de skulle prioritera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons