ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bara Stridsberg och Östergren har begärt utträde

Sara Stridsberg och Klas Östergren är de enda ledamöter som formellt har begärt utträde ur Svenska Akademien hittills, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Akademien. Arkivbild.
Sara Stridsberg och Klas Östergren är de enda ledamöter som formellt har begärt utträde ur Svenska Akademien hittills, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Akademien. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Akademien måste förstärkas med fler ledamöter – och det snabbt. Men hittills har bara två ledamöter begärt utträde, avslöjar den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson för TT.

– De som har kommit in med en formell begäran så här långt är Sara Stridsberg och Klas Östergren, säger han.

TT
Publicerad

Med åtta ledamöter frånvarande från arbetet i Svenska Akademien är den ärevördiga institutionen starkt försvagad. Situationen har komplicerats av att stadgarna från 1786 stipulerar att ledamöterna är valda på livstid – och man har hittills inte formellt kunnat frånsäga sig uppdraget. När krisen i Svenska Akademien uppstod ryckte dock kung Carl XVI Gustaf in för att rädda situationen. Den 2 maj ändrade han stadgarna, så att det nu formellt är möjligt att lämna institutionen på egen begäran.

Anders Olsson betonar vikten av att snabbt välja in nya ledamöter och bekräftar att det troligen kommer att ske i år.

Laddar…