ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Stora stygga rävenEn bedårande familjefilm lägligt till jul

Huvudpersonerna i ”Stora stygga räven”: en räv, en gris och en anka.
Huvudpersonerna i ”Stora stygga räven”: en räv, en gris och en anka. Foto: Folkets Bio

”Stora stygga räven” består av tre historier, enkla men effektiva och vackra akvareller som är mer uppsluppna än uppfordrande.

Jon Asp
Publicerad
Annons

Det fanns goda skäl till att ”Victor och Josephine” visades i Cannes 2012, vilket är ovanligt för en animerad familjefilm. Dess egensinne, grundad i fransk konsthistoria hellre än Disney, bar ända till Oscarnominering. Av samma skapare kommer nu ”Stora stygga räven”, bland annat baserad på en seriebok av Benjamin Renner, som också är en av filmens två regissörer. Äntligen, kan sägas: filmen hade premiär redan sommaren 2017 och visas på svenska biografer lägligt till jul, förhoppningsvis på många ställen.

Egentligen rör det sig om tre filmer, eller pjäser, som var och en på knappt en halvtimme binds ihop av en räv som konferencier, jagsvag men med utvecklingspotential. Framför teaterridåer presenterar han varje föreställning med många mellanspel (ett råd är att dröja kvar under hela eftertexterna, för att inte missa något infall). Rollfigurer återkommer i de tre historierna i och omkring samma lantgård. Här ses få människor i bärande roller men väl djur med mänskliga egenskaper.

Laddar…