På besök i binas boning

Christian, 11, Tuva, 10, Axel 9,  Wilhelm 11, John 12, och Sven, 12, går på kurs i biodling.
Christian, 11, Tuva, 10, Axel 9, Wilhelm 11, John 12, och Sven, 12, går på kurs i biodling. Foto: Ari Luostarinen

Vågar du lyfta på locket till en bikupa med 70 000 bin? På en kurs lär sig barnen hur man gör – och allt annat som är värt att veta om bin.

Mia Sjöström
Publicerad

Det forsar fakta ur barnen som går en helgkurs i ­biodling:

– En bidrottning kan lägga 2 000 ägg om dagen, berättar Tuva.

–  Befruktade ägg blir arbetsbin och obefruktade ägg blir drönare, förklarar Wilhelm.

–  Men drönare kan inte stickas för de har ingen gadd, säger Axel.

I två dagar har tio barn varit på kurs hos biodlarna Lotta ­Fabricius Kristiansen och Elric ­Fabricius, 16 år, i Kyrkhamn i norra Stockholm. Där har de fått lära sig det mesta om bin och hur man sköter om ett bisamhälle.

Jonathan puffar ut rök så att bina håller sig lugna medan Wilhelm och Tuva lyfter upp en ram ur bikupan. Foto: Ari Luostarinen

Kursdeltagarna har även fått slunga honung, som är sättet man tar fram honungen ur binas vaxkakor.

–  Jag har aldrig ätit så här mycket honung i hela mitt liv, ­säger Sven, 12 år.

Barnen har öppnat en bikupa för att titta hur det ser ut där bina bor och arbetar med att göra honung och föda upp larver till nya bin. Det surrar i luften när flera tusen bin blir störda och flyger kring kuporna.

Är ni inte rädda?

–  Vi har ju skyddsdräkter på oss som man känner sig som en ­astronaut i, och så har vi puffat ut rök innan för det gör att bina blir lugna, säger Tuva som går kursen tillsammans med sin stora­syster Ida.

–  Jag är inte den som hoppar fallskärm, jag är mer försiktig som person. Hade de här bikuporna varit exempelvis ett stup så hade jag inte gått nära, men nu är det bara bin, säger Jona­than, som är van vid bin sedan tidigare eftersom hans morfar är biodlare.

Kursdeltagarna förklarar att om man håller sig lugn och inte viftar med armarna eller springer omkring så är det ingen fara. ­Under kursen har barnen jobbat med fem bikupor där det sammanlagt bor nära 300 000 bin och bara ett barn har blivit stunget av ett bi.

Paus för biodlarna. Foto: Ari Luostarinen

–  Men det var värst för biet, för bin dör av att stickas, säger Sven.

Vad gillar ni med bin?

–  Att de är så organiserade och lika oss människor. De har ett samhälle med ordning och regler som alla följer, säger Sven.

–  Det är coolt att en bidrottning kan föda så många bin, att bin kan göra honung, att de kan flyga så långt bort från kupan och ändå hitta hem och att de redan är vuxna när de föds, ­säger Axel.

Honungen får olika färg beroende på vilken sorts blommor som bina har samlat in nektar ifrån. Den nästan vita honungen längst till höger är gjord på hallon- och vitklöverblommor. Foto: Ari Luostarinen

Axel och hans storebror ­Christian går kursen tillsammans. ­Förra helgen gick deras föräldrar en kurs för vuxna och planen är att ­familjen ska skaffa bin som ska bo på ­deras lantställe.

–  Det ska bli kul! Då får vi ­gratis ­honung, säger Axel.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons