Kända och underliga tingLedig prosa blir vilopaus från deppigt världsläge

Teju Cole föddes 1975 av nigerianska föräldrar i USA och bor i Brooklyn. Han kombinerar sitt författarskap med en passion för fotografi och flamländskt 1600-talsmåleri.
Teju Cole föddes 1975 av nigerianska föräldrar i USA och bor i Brooklyn. Han kombinerar sitt författarskap med en passion för fotografi och flamländskt 1600-talsmåleri. Foto: Tim Knox

Teju Coles essäer berör såväl konst och fotografi som rasism och krig. Paradoxalt nog skapar hans eleganta och lediga prosa ändå en vilopaus från det deppiga världsläget. Men varför refererar han enbart till män?

Lina Kalmteg
Publicerad
Annons

Begreppet ”slow reading” kommer för mig en bit in i nigeriansk-amerikanske Teju Coles essäbok. För det går inte att flåsa på i löparskor om man ska följa med i hans betraktelser. Lämpligare är att ströva i ett par bekväma sandaler vid hans sida. Läsa långsamt.

På så vis påminner ”Kända och underliga ting” om Teju Coles genombrott, flanörromanen ”Öppen stad” som kom på svenska 2013. I den vandrade huvudpersonen Julius runt i New York medan han reflekterade både kring sitt eget liv, människor han mötte, historien och sin samtid efter 11 september.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons