Analys

Patricia Hedelius:Inte ens en robot kan dölja att Nordea är sämst i klassen

Patricia Hedelius

Nordeas motgångar fortsätter. Svagt resultat och dålig koll på kostnaderna är facit av bankens rapport för det tredje kvartalet, som är sämst bland de svenska storbankerna. Nu gör vd Caspar von Koskull vad han kan för att försöka rädda lönsamheten. Men det är de anställda som får betala.

Publicerad
Nordeas vd Caspar von Koskull berättade under torsdagen att 6 000 personer kommer att få sluta på banken.

Nordeas vd Caspar von Koskull berättade under torsdagen att 6 000 personer kommer att få sluta på banken.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Nordeas resultat på lite drygt 10,5 miljarder hamnade nästan mitt på analytikernas förväntningar, men eftersom bankens konkurrenter redan hunnit leverera starkare rapporter blev besvikelsen stor. Med bankmått mätt så rasade den annars så stabila Nordeaktien med nära 6 procent. Reaktionen handlar om två saker, den första är intäkterna. Nordea har lyckats sämre med kärnaffären, in- och utlåningen än de övriga bankerna. Även det så kallade provisionsnettot där pengar från rådgivning vid företagsaffärer, avgifter för fondförvaltning och kortavgifter samlas var i svagaste laget. Den andra anledningen till Nordeas aktieras är bankens kostnader. Till skillnad mot de andra storbankerna så har Nordea haft svårt att hålla sina kostnader i schack.

När man synar Caspar von Koskulls vd-ord i samband med rapporten så slås man av hur otydligt det är. Med ord som konkurrenskraft, kompetensskifte, skalfördelar och agil så är det lätt att tro att Nordeas vd är chef över en hop robotiserade cloner som ska trimmas in och inte nästan 32 000 anställda av kött och blod. Men det är klart att Caspar von Koskulls kalldusch att 4 000 av de anställda plus åtskilliga av bankens konsulter runt 2 000 ska bort från banken kanske kräver en viss avhumanisering av medarbetarna. De är inte varje dag som en av Sveriges största arbetsgivare gör sig av med arbetskraft motsvarande runt 10 procent

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons