Ingen tid för kärlek – En film om Johnny BodeKonstigt att fifflaren Bodes liv inte blivit film tidigare

Johnny Bode och Inge Pelz, kvinnan som Bode gifte sig med i Österrike.
Johnny Bode och Inge Pelz, kvinnan som Bode gifte sig med i Österrike. Foto: Triart

Tvångssteriliserad, Säpo-övervakad, omyndigförklarad och bannlyst i fyra länder. Och ansvarig för en snuskig storsäljarplatta. Det är anmärkningsvärt att historien om kultfiguren Johnny Bode inte blivit film tidigare.

Publicerad
Johnny Bode.

Johnny Bode.

Foto: Triart
Annons

Johnny Bode (1912–1983) var en svensk melodiartist vars liv kantades av ett pärlband av skandaler och bedrägerier. Mest ”berömd” är han för ”Bordellmammas visor”, en snuskig storsäljarplatta i ett sent 1960-tal då pornografi för ett ögonblick ansågs gemytligt. Han skrev även andliga sånger åt Anna-Lisa ”Lapp-Lisa” Öst, filmmusik till Åsa-Nisse, operetthits i Wien och revykupletter i Norge under naziockupationen. Han stal och fifflade, utvisades ur minst fyra länder, bannlystes i radio, Säpo-övervakades, tvångssteriliserades och omyndigförklarades. Men kom alltid igen, denne päronformade anti-Robin Hood som först som sist tog och gav till sig själv.

Den lediga nonchalans med vilken han både begick sina notoriska illdåd och framförde sina snitsiga schlagers har gjort honom till kultfigur i kretsar som hyllar det skrupelfria. Det 2009 stiftade Johnny Bode-sällskapet delar i den andan ut ett årligt pris till den svenska personlighet som mest påtagligt har ”ställt till det för sig själv och sin omgivning” (bland de ”hedrade” finns Kringlan Svensson och Mona Sahlin). Priset består av en krognota som sällskapet redan festat upp, samt ett par vita handskar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons