Svenska företag vet inte vem som är vaccinerad

Lastbilstillverkaren AB Volvo registrerar inte vilka som är vaccinerade och företaget fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer – arbeta hemifrån så ofta som möjligt.
Lastbilstillverkaren AB Volvo registrerar inte vilka som är vaccinerade och företaget fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer – arbeta hemifrån så ofta som möjligt. Foto: Anders Hofgren/TT

Arbetsgivare kan separera vaccinerade från ovaccinerade om det finns starka skäl, enligt LO-jurist. Men det är förbjudet att registrera om en anställd tackat ja till sprutan eller ej. Och svenska storföretag låter bli att fråga.

Annons

Det är mycket oklart när Folkhälsomyndighetens rekommendationer till svenskarna att arbeta hemifrån kan upphöra. Samtidigt är det svårt för arbetsgivarna att exakt veta vilka i arbetsgruppen som är – eller inte är – vaccinerade.

– Är du offentliganställd bör arbetsgivaren kanske inte ens fråga. I privata företag finns i och för sig inget förbud mot att fråga men den anställda måste inte svara, konstaterar Sofie Rehnström, jurist vid LO.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons