Dick Harrison:Värmland och Dalsland säte för svenska klaner

Dick Harrison
Klanväsendet är ett flexibelt system för social sammanhållning och utåtriktad handling som funnits sedan urminnes tid bland annat i Värmland (bilden) konstaterar Dick Harrison.
Klanväsendet är ett flexibelt system för social sammanhållning och utåtriktad handling som funnits sedan urminnes tid bland annat i Värmland (bilden) konstaterar Dick Harrison. Foto: Mikael Gustafsson/TT

Det finns något medeltida över de berättelser om klaner i Göteborg som nyligen uppdagats. Och det var också under medeltiden klanväsendet var som intensivast i Sverige.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

I en mängd artiklar har SvD och andra medier nyligen rapporterat om kriminella klaner i Sverige som fostrar sina barn in i brottslighet. Paralleller dras gärna till de maffialigor som byggdes upp på västra Sicilien under 1800-talets andra hälft, men det är lika lätt att visa på omfattande klanväsen på Balkan, där företeelsen varit utbredd och socialt dominerande i hundratals år. Framför allt har det varit ett sätt att organisera samhället i avsaknad av en stark offentlig sektor. På medeltiden ingick italienska adelsfamiljer ofta i sådana nätverk av personliga relationer, vilket garanterade dem inflytande både på landsbygden och i städerna. Fattiga familjer var klienter till rikare familjer och stödde dessa i konflikter. Systemet gav ömsesidigt beskydd och samhörighet, men det kunde också leda över i blodshämnd. Som exempel kan nämnas klanväsendet i det senmedeltida Genua. År 1479 utgjordes klanen Spinola av 104 hushåll, Lomellini av 93 och Doria av 59.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons