Svenska Evangeliska Alliansen: Symbolhandlingar räddar inte liv

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad
Annons

Kristna asylsökande som flytt förföljelse i sina hemländer möter nu samma öde i Sverige. I helgen rapporterade P4 Jämtland 21/2 om hur två kristna kvinnor hotas och trakasseras av en grupp män på ett svenskt asylboende. I Västsverige har ett pakistanskt par flyttat till en kyrka sedan mannens namn sprejades på asylboendets vägg med en uppmaning att döda honom. (Dagen 20/10–15)

Trots att chefen för Migrationsverket i Kalmar län utlovade åtgärder när en grupp asylsökande från Irak och Syrien flydde från sitt asylboende, gick det inte lång tid förrän en ny incident inträffande i samma län. En 26-åring, som sa sig ha krigat med jihadistgrupper i Syrien, hotade en kristen flykting med att ”slakta” och ”skära halsen” av honom. (Östra Småland 25/2)

När polisen svarade på larmet från asylboendet sa den hotade mannen, gråtandes: ”Jag har flytt kriget för att slippa sådant här”. 26-åringen dömdes enbart till villkorlig dom för olaga hot och 8000 kronor i skadestånd. Knappast betryggande för offren och ger signalen att myndigheterna inte vill agera när kristna asylsökande hotas utan stoppar huvudet i sanden.

Annons
Annons

Samtidigt som Migrationsverket gör tummen ner för asylboenden för utsatta kristna finns det redan fyra privata HBTQ-certifierade boenden. Myndigheten för även en dialog med RFSL om särskilda boenden, vilket är positivt. Men när kristna asylsökande, som i sina hemländer utsätts för folkmord, fortsätter att förföljas i Sverige är budskapet från Migrationsverket: ”Man placeras där det finns plats” (Världen idag 8/2). Även migrationsminister Morgan Johansson (S) har avvisat tanken på att starta kristna asylboenden.

I normala fall förväntas inte utsatta kvinnor bo i samma hem som de män som vill skada dem. Men för flyktingar gäller tydligen att brottsling och brottsoffer ska bo tillsammans. Migrationsverket säger dessutom att de inte jobbar med jämställdhet eller utbildar om svensk lagstiftning (P4 Jämtland 21/2). Samma slutsats gör Riksdagens utredningstjänst när riksdagsledamoten Robert Hannah (L) nyligen undersökte myndighetens rutiner. Det finns inga konkreta krav i avtalen med de privata asylboenden på hur konflikter ska hanteras.

Ingen vill ha ett samhälle där människor delas upp utifrån religiös övertygelse, sexualitet, etnicitet eller nationalitet. Men detta är en akut situation som måste lösas. Medan en del aktörer tycks sätta samtalsklimatet och den religiösa mosaiken främst, handlar det nu om människoliv som knappast hjälps av symbolhandlingar. Därför lanserar vi i Svenska Evangeliska Alliansen ”Kristna asyl- och trygghetsfonden” för att stödja journalisten och människorättsaktivisten Nuri Kinos initiativ till ett temporärt privat asylboende för kristna och andra utsatta. Man kan ge antingen via Swish (123 459 79 10) eller Plusgiro (108 64 10-6) om man anger ”Trygghet” i meddelanderaden.

Annons
Annons

Det grundläggande skyddsbehovet ska staten stå för. Men när staten inte griper in för att skydda kristna måste kristna organisationer ta sitt ansvar.

JACOB RUDOLFSSON, bitr. generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen

De flyr från samma förföljelse i Sverigesvd.seNär konflikterna följer medsvd.seNuri Kino: Nu startar jag ett asylboende för kristnasvd.se
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons