Löfven: ”Jag har inte hunnit påskpynta än”

Han kommer att umgås ute under påsken och tycker att påskkärringar enbart ska flyga till personer de känner. Juniorreportern Tilda pratade påsk och corona med statsminister Stefan Löfven.

Annie Ericsson
Publicerad
Det var coronadistans när Stefan Löfven tog emot SvD Junior och juniorreportern Tilda i statsministerbostaden Sagerska huset. Foto: Ari Luostarinen

Tilda: Varför har vi i Sverige inte haft lika stränga regler som andra länder under pandemin?

– Jag tycker att vi har haft ganska stränga regler. Vi har begränsat folksamlingar i samband med till exempel idrottsevenemang, på restauranger och på teatrar. Dessa regler har vi också fått kritik för. Sverige har inte haft lätta regler och alla andra länder tuffa regler, säger Stefan Löfven.

Tilda: Ett år efter att pandemin började har Sverige fått hårdare regler, till exempel att grundskolor ibland har stängt. Varför först nu?

– Vi har hela tiden sagt att skolan är det sista vi ska stänga och det första vi ska öppna eftersom den betyder så mycket för barn. Smittan förändrar sig och nu får därför kommuner bestämma själva att stänga skolor om de har en stor smittspridning på skolorna.

Tilda: Barn upplever distansundervisning väldigt olika. Vad vet ni om hur barn påverkas av den?

– Det är många som har svårare att lära sig med distansundervisning. Skolorna och lärarna måste vara uppmärksamma på vilka som har svårt och kan behöva mer stöd. De eleverna ska kunna komma till skolan då. Det bästa är att barnen är i skolan.

Stefan Löfven tror att det kommer dröja innan vi kan öppna upp samhället som vanligt igen. Foto: Ari Luostarinen

Tilda: Barns liv har begränsats, och många har mått dåligt av det. Vilket ansvar tar ni för det?

– Vi har velat behålla sammanhang öppna som betyder mycket för barn, som skola, fritidsaktiviteter och idrottsverksamheter. Vi har gett mer pengar till organisationer dit barn kan ringa som är oroliga och behöver stöd och råd.

Tilda: Tror du att vår livsstil kommer att vara förändrad efter pandemins slut, och i så fall hur?

– Både och. Vissa möten kommer vi nog fortsätta ha digitalt och vi kanske tänker oss för mer innan vi reser och umgås. Men jag tror att de riktiga mötena när vi kan se varandra i ögonen är viktiga. Många har nog saknat att krama de man tidigare kunnat krama. Men vi kanske tänker mer på handtvätt.

Tilda: I julas fick du mycket kritik för att du var ute och handlade – tvärtemot reglerna du bad andra följa. Har du lärt dig något av det?

– Det var inte konstigt att det uppmärksammades men man ska komma ihåg att jag har ändrat mitt liv rätt dramatiskt. Jag har många videomöten i stället för att träffa folk och jag umgås med familjen på ett helt annat sätt, förutom min fru Ulla som jag såklart träffar. Jag går mindre i affärer men den där gången gick jag bara in och hämtade klockan och sedan ut direkt igen. Men visst, det skulle jag kanske inte ha gjort.

Tilda undrar om hon kan få en autograf. ”Ja, absolut”, säger Stefan Löfven. Foto: Ari Luostarinen

Tilda: Hur ser dina påskplaner ut?

– Jag ska vara med min fru Ulla och om vi ska träffa någon blir det ute under säkra former. Jag har inte hunnit påskpynta här ännu.

Tilda: Vilket påskgodis gillar du?

– Jag har två året runt-favoriter: Plopp och geléhallon. Sedan tycker jag att man kan få skumbanan i påskägget också.

Tilda: Förra året sa du att påskkärringarna skulle ”ställa kvasten”. Vad säger du till dem i år?

– Jag tror att det är smart att vi alla tänker till och flyger till dem vi redan känner och umgås med.

Tilda: När kommer alla vuxna vara vaccinerade så att vi kan börja leva som vanligt?

– Vi ska erbjuda alla vuxna vaccin och vi vill fortfarande att alla ska ha fått erbjudandet i juni. Men då måste vaccinleveranserna komma som planerat och det kan vi inte alltid styra.

”Jag har ändrat mitt liv rätt dramatiskt sedan coronan kom”, säger Stefan Löfven. Foto: Ari Luostarinen

Tilda: Hur tänker du om framtiden efter pandemin?

– Jag tänker att vi kommer få leva med att det här viruset inte kommer försvinna helt. Utan vi kommer få göra oss beredda på att vaccinera oss igen. Om vi förbereder oss på det behöver det inte bli någon pandemi igen.

Tilda: Hur lång tid tror du att det tar innan Sverige återhämtat sig ekonomiskt?

– Det är svårt att säga men vi satsar mycket pengar på att människor ska kunna behålla sina jobb och att företag ska klara sig. Vi satsar på att sjukvård, skola, äldreomsorg och klimatomställningen ska skapa nya jobb och att när omvärlden ser mer normal ut ska vi kunna komma ikapp med ekonomin rätt fort.

Tilda: Vad säger du till barn som är oroliga för att deras föräldrar har förlorat, eller riskerar att förlora jobbet?

– Det är aldrig någons fel. Just nu påverkas hela världen och vissa jobb drabbas hårdare. Föräldrar och andra arbetslösa ska få hjälp att hitta ett annat jobb, få hjälp att utbilda sig till något nytt, de ska få ekonomisk hjälp för att klara sig och vi ska hjälpas åt för att komma ur det.

Tilda: Vad är det första du tänker göra efter pandemin?

– Jag vill krama människor som jag tycker om men inte kunnat krama på länge. Sedan att se en fotbollsmatch och gå på teater eller någon konsert, det skulle jag gärna vilja.

Provläs SvD Juniororder.flowy.se