ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Släkten dominerade Sverige i sekler

Birger jarl som Erik Dahlbergh föreställde sig honom på 1600-talet. Ur ”Svecia Antiqua et Hodierna”.
Birger jarl som Erik Dahlbergh föreställde sig honom på 1600-talet. Ur ”Svecia Antiqua et Hodierna”.

Vi vet en hel del om den brutale riksbyggaren Birger jarl och om andra personer i hans släkt. Däremot finns det få källor till kunskap om Birgers far, Magnus Minnesköld.

Dick Harrison
Publicerad

Fråga: ”Vad vet vi om Birger jarls far, den svenske stormannen Magnus Minnesköld? Hans son blev svensk landsfader och spelade en huvudroll i medeltida politik. Fadern är en anonym gestalt i vår historia. Vad gjorde han, och vad betyder tillnamnet Minnesköld?”

Dick Harrison: Att Magnus Minnesköld har blivit ihågkommen i svensk historia beror uteslutande på sonen, den brutale men effektive riksbyggaren Birger jarl – fridslagarnas stiftare, Stockholms grundläggare, skaparen av det mellansvenska skatteväsendet, med mera. Det enda vi egentligen vet om Birgers tidiga år är att hans far hette Magnus, med binamnet ”minnesköld”, och att modern hette Ingrid Ylva. Eftersom Erikskrönikan, som skrevs ett sekel senare, säger att Birger var ”en ösgötzkan man” och att han föddes på Bjälbo kan vi utgå ifrån att fadern Magnus innehade denna gård, något som bekräftas i Västgötalagens lagmanslängd. Att Magnus är omnämnd där beror på att en annan av hans söner, Birgers storebror Eskil, blev lagman i Västergötland.

Laddar…