ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Japan tystnade tio år efter katastrofen

Japans kejsare Naruhito och kejsarinna Masako vid en ceremoni för att minnas offren för katastrofen den 11 mars 2011. Arkivbild.
Japans kejsare Naruhito och kejsarinna Masako vid en ceremoni för att minnas offren för katastrofen den 11 mars 2011. Arkivbild. Foto: Behrouz Mehri/AP/TT

En tyst minut har hållits i Japan för att markera att det har gått tio år sedan den värsta naturkatastrofen i landets moderna historia. En kraftig jordbävning, en dödlig tsunami och en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima traumatiserade nationen.

TT-AFP-Reuters
Publicerad
Annons

– Det är outhärdligt när jag tänker på hur alla som förlorade nära och kära känner, sade premiärminister Yoshihide Suga på en pandemianpassad minnesceremoni.

Omkring 18 500 personer omkom eller försvann i samband med olyckan, de flesta i de flodvågor som följde på skalvet som med en magnitud på 9,0 är ett av de kraftigaste som har uppmätts. Radioaktiviteten som spreds efter härdsmältan tvingade omkring 160 000 människor att fly och flera städer var obeboeliga i många år.

Laddar…