ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Sweat

Kall och hård skildring av hjärtskärande influencer-liv

Magdalena Kolesnik spelar huvudrollen i ”Sweat”.
Magdalena Kolesnik spelar huvudrollen i ”Sweat”. Foto: Triart

Rent tekniskt är ”Sweat” ett steg framåt för regissören Magnus von Horn – men filmen om den ensamma influencern Sylwia blir ändå en mindre besvikelse.

Jan Söderqvist
Publicerad

Blonda Sylwia (Magdalena Kolesnik) är kluven till sina framgångar och sin berömmelse. Flera gånger dagligen kommunicerar hon med sina hundratusentals följare över hela Polen via Instagram. I vanliga fall handlar det mest om träning – hennes egen och den hon vill uppmuntra andra att utföra. Hon är förebildligt hälsosam. Men är hon lycklig?

Många iakttar alltså Sylwia i sina telefoner; många vittnar om hur mycket hon betyder för dem och hur mycket de vill efterlikna just henne. Men hennes egna kontakter med omvärlden är starkt begränsade. I långa stunder är hon ensam med sin egen telefon och sin hund. När hon sitter i sin lilla sponsrade bil och sjunger till Roxette-låtar, samtidigt som hon pratar om ditt och datt med alla och ingen, är det inte alldeles tydligt om det finns någon alls i någon publik eller om hon drar långa haranger enbart för sin telefon.

Laddar…