RecensionTeater

Den bästa pjäsen som någonsin skrivitsSmart rymdsaga om livets mening

Björn Lönner  bygger en värld av kartonger i ”Den bästa pjäsen som någonsin skrivits”.
Björn Lönner bygger en värld av kartonger i ”Den bästa pjäsen som någonsin skrivits”. Foto: Carl Thorborg

Teaterscenen kan fungera som rymdraket. Ta oss till evigheten och möjligheter vi aldrig anat. Playhouse Teater skapar en smart feelgood-färd genom det kosmos som är människan.

Publicerad
Björn Lönner är pojkaktigt charmig som marionettföraren som för handlingen framåt med skoteater.

Björn Lönner är pojkaktigt charmig som marionettföraren som för handlingen framåt med skoteater.

Foto: Carl Thorborg
Annons

Preston Road är en vanlig, tämligen livlig gata. Hus efter hus, ägda eller hyrda av allt från gamla par till presumtiva ligister. Där bor Tom, som tycker att livet liksom trampar vatten, och Sarah, som bor mittemot och just börjat jobba på en skola. En natt vaknar Tom, klockan har stannat på 04.40, själva tiden verkar hålla andan. Genom fönstret ser han grannen Sarah, iförd en för stor t-shirt med Bowietryck. Allt är tyst och mörkt. Det är som om hela universum samlat sig till ett enda ögonblick där vad som helst kan ske, där tid och rum är ett eko av allt som hänt och ska hända.

Playhouse Teater har nu till sist haft premiär på "Den bästa pjäsen som någonsin skrivits" av britten Ian Kershaw. Det är en 80 minuter lång monolog om meningen med livet, eller konsten att våga utsätta sig för det. Rent formmässigt liknar texten "Under mjölkhagen" av Dylan Thomas eller en modern lättsamt existentiell komedi av Roland Schimmelpfennig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons