Köpcentren öde – USA:s klassiska kedjor går under

En öde korridor med mörka fasader, järngrindar och dörrar täckta av spånplattor i köpcentret Glen Burnie Plaza i delstaten Maryland i USA. Här finns fortfarande några öppna butiker. ”Vitaminbutiken GNC är alltid de sista som stänger. Även efter ett atomkrig kommer de att hålla öppet, det är jag säker på”, säger filmaren Dan Bell som dokumenterar köpcentrens nedgång.
En öde korridor med mörka fasader, järngrindar och dörrar täckta av spånplattor i köpcentret Glen Burnie Plaza i delstaten Maryland i USA. Här finns fortfarande några öppna butiker. ”Vitaminbutiken GNC är alltid de sista som stänger. Även efter ett atomkrig kommer de att hålla öppet, det är jag säker på”, säger filmaren Dan Bell som dokumenterar köpcentrens nedgång. Foto: Christina Pletten

2017 blev året då butiksdöden intog USA. Stora kedjor som Macy’s och Toys’r’us vacklar på konkursens brant. Amazon och andra webbutiker krossar nu amerikanska köpcenter i konkurrensen om kunderna. Kända varumärken går i konkurs och köpcenter står tomma.

Christina Pletten
Uppdaterad
Publicerad
Annons

BALTIMORE Ljudet av kväkande grodor är det första Dan Bell hör när han kommer in på Rolling Acres Mall. Kväkandet kommer från en plats under rulltrappan, där det har samlats vatten i stora pölar och naturen har flyttat in. Krossat glas knastrar under fötterna. Glastaket är fullt av kulhål. På den ena väggen har någon skrivit ”I WILL KILL YOU” med stora, röda bokstäver.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons