En helgmeny av höstens delikatesser
Helgens meny är komponerad av säsongens guldkorn. En härlig trerättersmiddag där den söta avslutningen blir härligt ugnsbakade päron.
1 / 3
Pumpa med mangold- och matvetebuljong
4 personer
8 tunna klyftor pumpa, exempelvis butternut, skalade
Olivolja
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 msk grovhackad timjan + extra till servering
Salt och peppar
1 gul lök, finhackad
1 knippa mangold, bladen grovt skurna och stjälken fint skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, finrivet skal och pressad juice
1 1/4 liter god grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl matvete eller bulgur
Grovhackad bladpersilja till servering
1. Värm ugnen till 225 grader. Lägg pumpaklyftorna i en ugnsform, droppa över 1 msk olivolja och strö över paprikapulver och en fjärdedel av timjan. Salta och peppra och stek i ugnen tills pumpan är mjuk.
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, mangoldstjälkar, vitlök, citronskal och resterande timjan tills löken har mjuknat. Tillsätt buljong och matvete eller bulgur. Koka enligt anvisning på förpackningen.
3. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mangoldblad och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg upp pumpan i djupa tallrikar eller skålar. Häll på den heta soppan och toppa med persilja och timjan.
2 / 3
Lammkotletter med bönor och rostad paprika
4 personer
4 dubbla eller 8 enkla lammkotletter
1/2 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
2 1/2 dl kycklingbuljong
1 burk körsbärstomater à 400 g
Salt och peppar
2 burkar vita bönor à 400 g, sköljda och avrunna
Ca 2 rostade paprikor, avrunna, delade i mindre bitar
2 msk grovhackad oregano + extra till servering
1 msk rödvins- eller sherryvinäger, eller efter smak
Marinad
1 1/2 msk olivolja
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
1 vitlöksklyfta, finhackad
Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i lammkotletterna och vänd runt så att marinaden kommer åt överallt. Låt stå ca 10 minuter.
2. Fräs lök och vitlök i oljan i en kastrull ett par minuter så att det mjuknar utan att få färg. Tillsätt vinet och rör utmed hela botten. Koka ihop till hälften. Tillsätt buljong och tomater, salta och peppra och sjud i ca 5 minuter.
3. Bryn lammet på båda sidor i en stekpanna och lägg över i en ugnsfast form. Efterstek några minuter i ugnen tills köttet är lagom stekt enligt din smak och låt sedan kotletterna vila ca 5 minuter.
4. Rör under tiden ner bönor och paprika i grytan. Sjud tills allt är riktigt genomhett och rör i oregano och vinäger. Kolla kryddningen och servera med lammkotletterna toppade med extra oregano.
3 / 3
Ugnsstekta päron med lönnsirap och vanilj-crème fraiche
4 portioner
1 1/2 dl lönnsirap eller ljus sirap
1 3/4 dl strösocker
30 g smör, tärnat
Saften av 1/2 citron
Saften av 1 apelsin
Strimlat skal av 1/2 apelsin
2 kanelstänger
4 päron
Grovhackad rostad mandel till servering
Vanilj-crème fraîche
2 dl crème fraîche
1 1/2 dl vispgrädde
Frön från 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsockerng
1. Värm ugnen till 250 grader. Häll sirap, socker, smör, juice, skal och kanelstång i en ugnsfast form stor nog att rymma åtta päronhalvor i ett lager. Sätt in i ugnen ett par minuter så att smöret smälter och det går lätt att röra samman ingredienserna.
2. Skölj och halvera päronen, skala dem inte men ta bort kärnhuset. Lägg dem i siraps- och smörblandningen i formen med den skurna sidan neråt.
3. Stek i ugnen tills päronen är mjuka. Hur lång tid det tar beror på hur fasta päronen är, kolla varje kvart. Vänd dem innan de är helt genomstekta så att även den skurna sidan får färg.
4. Vispa crème fraîche, grädde och vanilj, inte alltför hårt. Servera päronen något avsvalnade med vanilj-crème fraîche och rostad, grovhackad mandel.
Recepten är bearbetade av Ingrid Eriksson.