Serier med dold politisk sprängkraft

Illustration ur ”Egendomen”.
Illustration ur ”Egendomen”.

Den kritikerrosade israeliska serieskaparen Rutu Modan har skapat ett mänskligt drama som på ytan handlar om relationer, minnen och släktband, men som bär på ett dubbelbottnat politisk budskap.

Publicerad
Annons

På 90-talet beställde jag ett antal antologier av det israeliska seriekollektivet Actus Tragicus. Jag visste ytterst lite om serier från Israel och tyckte det verkade fascinerande, och lite exotiskt. Av de skapare vars verk ingick, var Rutu Modan den konstnärligt mest intressanta. Hon verkar i sin tur ha burit på en fascination för Sverige, likaledes baserad på det exotiska i våra respektive länders till synes diametralt olika verkligheter. Denna fascination tar sig bland annat uttryck i att Sverige skildras som ett magiskt drömland i hennes senaste serieroman "Egendomen".

Modans stil jämförs ofta med Hergés klara linjer och det finns tydliga likheter, som det faktum att figurerna, trots att de tecknas förhållandevis realistiskt bara har svarta punkter till ögon, samt att färgläggningen är platt, i det närmaste ikonisk i sin tydlighet. En fascinerande detalj är att Modan anlitar skådespelare som agerar varje bild framför en kamera. Skådespelarna använder sitt yrkeskunnande för att tolka rollerna, vilket föranleder Modan att anpassa manuset i en process som påminner om att skapa film.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons