ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionTv-serier

Sagan om ringen. Maktens ringarUnderbart att vara tillbaka i Midgård

Morfydd Clark spelar Galadriel, befälhavare i alvkonungens armé.
Morfydd Clark spelar Galadriel, befälhavare i alvkonungens armé. Foto: Prime Video

De första avsnitten av ”Maktens ringar” är vackra, storslagna och genuina. Här berättas Midgårds historia, 5 000 år innan hobbiten Frodo gav sig ut på sitt stora äventyr.

Julia Finnsiö
Publicerad
Annons

Alver, orker och troll – ojoj! Midgård vilar, efter en lång period av krig och förödelse, i fredstid. Den enda som vädrar hot är den unga Galadriel, befälhavare i alvkonungens armé. Efter att Sauron dödat hennes bror har hon svurit att överta hans kamp, ty hon är inte övertygad om att han försvunnit för gott. En alvisk soldat undersöker mörka krafter som dyker upp i människobyn där han är stationerad, tillsammans med människokvinnan han förälskat sig i. En ung Elrond, innan hans tid som herre över Vattnadal, får i uppdrag att bistå en alvisk smed och hans dvärgvänner i Moria för att tillverka oöverträffat mäktiga instrument. En äventyrslysten hobbit ser en meteoroit falla från himlen, och finner i dess brinnande krater en mystisk främling

Låter det bekant, men ändå inte riktigt? Det är för att ”Sagan om ringen. Maktens ringar” utspelar sig i Den andra tidsåldern, ungefär 5 000 år innan det att Frodo och hans brödraskap gav sig i väg för att förgöra Härskarringen i Den tredje tidsåldern. Amazon Primes nya storsatsning som ska bli minst fem säsonger lång är enligt rapporter den dyraste tv-serien som någonsin har gjorts.

Laddar…