ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

8 oförglömliga middagsupplevelser

I en grotta i Apulien, på havsbotten i Kanada och i ett rengärde i Lappland. SvD Mat & resor guidar till åtta middagsupplevelser du aldrig glömmer.

Jan Ekholm
Publicerad
1 / 8
Glöm undervattensrestauranger. Tidvattenrestauranger är det nya heta! Foto: Food Fantastique

Dining on the Ocean Floor, Kanada

Konceptet undervattensrestauranger finns idag över hela världen. Men oss veterligen är kanadensiske kocken Domenic Padulas koncept Dining on the Ocean Floor det enda i världen som erbjuder en måltidsupplevelse på havsbotten. Platsen är Fundybukten, mellan de kanadensiska provinserna New Brunswick och Nova Scotia, vilken är känd för att ha världens högsta tidvatten med en nivåskillnad på uppemot 17 meter.

Heldagsupplevelsen inleds med viltplockning i naturen runt Nova Scotia, följt av en skaldjurslunch på en av de röda klipporna och fler naturupplevelser innan huvudnumret väntar: en trerättersmiddag på den torra havsbotten med utsikt över tidvattnet som långsamt närmar sig i fjärran. Du har med andra ord inte all tid i världen att njuta av det lokala mathantverket. Glöm inte gummistövlarna!

Fundybukten, foodfantastique.ca

2 / 8
Argentinsk grillperfektion med utsikt över Anderna på vingården The Vines i Mendoza. Foto: The Vines

The Vines, Mendoza

Inget ont om de eldhärjade kokkonster som serveras på enstjärniga Ekstedt. Men ändå. En restauranglokal på Humlegårdsgatan kan inte riktigt mäta sig med stämningen, eldarna och utsikten över Anderna på en vingård i grillkonstens hemland Argentina. Eller närmare bestämt på The Vines i regionen Valle de Uco i Mendoza. Den kombinerade vingården och resorten stoltserar även med utomhusrestaurangen Siete Fuegos (sju eldar), vars namn sammanfattar det hela ganska väl: under ledning av grillmästaren Francis Millman tillagas maten över just sju olika eldstäder och grillar. Vi kan bland annat se fram emot långsamt grillad rib-eye, helgrillade spädgrisar, gjutjärnsbakad lax samt en hel del nyskördat från trädgårdsodlingarna. Den grillade perfektionen paras givetvis med The Vines egna viner.

Valle de Uco, vinesresortandspa.com

3 / 8
Grotta Palazzese har varit en plats för exklusiva banketter ända sedan den italienska adeln hittade hit på 1700-talet. Foto: Grotta Palazzese

Grotta Palazzese, Apulien

I avdelningen ”romantiska måltidsupplevelser” vore det tjänstefel att inte nämna Grotta Palazzese i syditalienska Polignano a Mare, strax söder om Bari. Den världsberömda restaurangen är inhyst i en kalkstensgrotta med naturlig terrass ut mot havet, under hotellet med samma namn, som varit en plats för exklusiva banketter ända sedan den italienska adeln hittade hit på 1700-talet. Dagens Grotta Palazzese är givetvis en turistfälla, men en underbar sådan om du gör rätt. Tricket är att välja bort middagen – då det snabbt blir så mörkt att utsikten går förlorad – och i stället komma för lunch. Se också till att boka ett av borden närmast klippkanten. Maten då? Den havsbaserade menyn är finkrogselegant och pinfärsk, men låt oss säga att du betalar ett högt pris för inramningen och romantikfaktorn.

Polignano a Mare, grottapalazzese.it

4 / 8
En annan romantikbonus är vyn över den intensivt röda solnedgången över floden Zambezi. Foto: Tongabezi Lodge

Tongabezi Lodge, Zambia

Intima ecolodgen Tongabezi har med rätta utnämnts till ett av Afrikas tre bästa resortboenden, mycket tack vare de åtta husens unika, lokalt förankrade design (varav det romantiklyxiga trädhuset är mest eftertraktat). En annan romantikbonus är vyn över den intensivt röda solnedgången över floden Zambezi.

Ungefär samtidigt som solen bjuder på sitt skådespel bjuder Tongabezi på sin mest magiska middagsupplevelse – på tu man hand ombord på en flotte som långsamt glider längs floden med hjälp av två sampanbåtar. Tystnaden och stillheten är kompakt, enda gångerna ni ”störs” är när personalen kommer i en kanot för att servera er nästa rätt.

För en mer äventyrlig matupplevelse erbjuder hotellet även afternoon tea på närbelägna Livingstone Island, med utsikt över Victoriafallen.

Victoriafallen, greensafaris.com

5 / 8
New Yorks största takodlare bjuder in till ”sunset supper” med nyskördat från taken. Foto: Farm

Brooklyn Grange, New York

Höghustak är höjden av lyx i New York. Likväl står många av dem oanvända. ”Vilket slöseri”, tyckte entreprenören Ben Flenner och såg en möjlighet: att förvandla dem till urbana odlingar. Tio år senare är hans organisation Brooklyn Grange världens största takodlare som varje år skördar 40 000 kilo ekologiska grödor.

Utöver jordbruk och kurser anordnar Brooklyn Grange varje söndag måltidsupplevelser på ett prunkande tak i Sunset Park, med utsikt över New York Harbor och Downtown Manhattan. I köket står varje vecka en ny gästkock – alltid unga, lokala stjärnor – som lagar sina specialiteter till stor del baserat på nyskördat från taken. Det erbjuds två sittningar, ”buzzin’ brunch” och ”sunset supper”, varav den sistnämnda är mest eftertraktad. New Yorks skyline är ju alltid som vackrast i solnedgång.

Brooklyn, brooklyngrangefarm.com

6 / 8
Napa Valley Wine Train bjuder på det bästa av lokala viner och kalifornisk cuisine. Foto: Napa Valley Wine Train

Napa Valley Wine Train, Kalifornien

I tågsammanhang brukar man säga att resan är viktigare än målet. Det gäller inte minst på Napa Valley Wine Train, som i restaurerade Pullmanvagnar bjuder på en scenisk tågresa bland vingårdarna i det kaliforniska vindistriktet. Perfekt för den som vill ha en nostalgisk inramning på hela upplevelsen med generösa mängder honduransk mahogny, etsade glaspartier och tuftade sammetsstolar. Samt, förstås, för den som vill njuta av kreativ kalifornisk cuisine och lokala pinot noirs, sauvignon blancs och cab savs medan druvodlingarna svischar förbi.

Det finns ett flertal paket att välja mellan, från en kortare ”lunchexpress” till en sextimmarsresa med tre stopp, däribland på regionens äldsta vingård. Självklart väljer vi det sistnämnda. Vem vill stressa i Napa?

winetrain.com

7 / 8
Maxad djungelromantik i thailändska nationalparken Khao Lak Lam Ru. Foto: The Sarojin

The Sarojin, Thailand

Vi vågar inte ens gissa hur lång tid det tar att tända de hundratals levande ljus som lyser upp vattenfallet djupt inne i nationalparken Khao Lak Lam Ru, strax norr om Phuket. Men det är värt mödan. Resultatet, känt som ”vattenfallsmiddagen”, har utnämnts till en av Sydostasiens mest magiska middagar, tillika en av världens tre bästa upplevelser för en bröllopsresa.

Bakom arrangemanget står närliggande boutiquehotellet The Sarojin som skickar en av sina kockar att tillaga er privata middag. Och ni behöver inte ens vara nygifta för att uppskatta finkrogsversionerna av thailändska klassiker och allehanda grillade skaldjur. Allt inramat av djungelns läten och vattenfallets porlande. Middagen avslutas givetvis med ett kvällsdopp i vattenfallets friska källvatten.

Khao Lak, Sarojin.com

8 / 8
På Huuva Hideaway kan du själv plocka råvaror till middagen, som serveras vid långbordet. Foto: Huuva Hideaway

Huuva Hideaway, Norrbotten

Nyligen utnämndes Huuva Bar till en av världens fem mest avlägsna barer. Men de naturliga mocktails, signerade bartenderstjärnan Emil Åreng, som mixas i ett gammalt rengärde intill samebyn Liehittäjä är bara inledningen på en minnesvärd kväll. Sedan ett par år tillbaka ingår rengärdet som den nordligaste deltagaren i konceptet Edible Country, där ett tjugotal mataktörer runt om i Sverige erbjuder lokala måltidsupplevelser på särskilt natursköna platser.

Efter drinken kan den som vill ge sig ut i skogarna tillsammans med en guide för att plocka råvaror till den stundande middagen. Dessa tillagas sedan i utomhusköket och serveras vid långbordet, kryddat med en och annan fängslande berättelse av kvällens värd. Utomhusrestaurangen tar emot bokningar fram till 2 oktober och i byn finns även charmigt boende.

Liehittäjä, Tornedalen, huuvahideaway.com

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet SvD Vin & Mat premium där SvD:s vinskribent Linda Pérez varje onsdag delar med sig av de bästa mat- och dryckestipsen, exklusivt för dig som prenumerant.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Mer från Startsidan