Axel Schylström: ”Jag bär ärren med stolthet”

12-åriga juniorreportern Sofia fick träffa Axel Schylström inför hans uppträdande i Mellon. ”Jag repar fruktansvärt mycket”, säger han.
12-åriga juniorreportern Sofia fick träffa Axel Schylström inför hans uppträdande i Mellon. ”Jag repar fruktansvärt mycket”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

Från att skämmas för sitt utseende till att uppträda inför tre miljoner människor på Mellon. Artisten och låtskrivaren Axel Schylström bär i dag sina ärr med stolthet.

Tina Harr
Publicerad

2012 var Axel Schylström med om en allvarlig olycka när han klättrade upp på ett stillastående tåg och råkade komma i kontakt med strömledningarna. Han fick 16 000 volt genom sig, vilket orsakade tredje gradens brännskador på stora delar av hans kropp.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av själva olyckan, den gick på ett ögonblick, säger han.

Efter olyckan har Axel Schylström både skrivit en bok, börjat föreläsa, varit med i ”Idol” och satsat på musiken. Nu är han aktuell med låten ”Gorgeous” i Melodifestivalen.

Sofia: Vad handlar din låt om?

– Den handlar om att lära sig tycka om sig själv. Att inte leta fel och tycka illa om sig själv i onödan.

Sofia: Vad är det roligaste med att delta i Mellon?

– Att ställa sig på den scenen, när det är tre miljoner människor som tittar. Då kittlar det duktigt i magen. Det är otroligt mäktigt. Jag repar fruktansvärt mycket så att det ska sitta i ryggmärgen. När det är dags att uppträda kan jag framträdandet i sömnen, baklänges och upp och ner.

Instagramrekord! I augusti i fjol la Axel Schylström ut en bild när hans nyfödda dotter ligger på hans bröst. Det blev den mest gillade svenska bilden på Instagram under förra året, och någonsin. ”Det känns konstigt. Bilden var väldigt spontan och äkta och det var kul att så många uppskattade den”. Foto: Instagram
I dag bär Axel Schylström sina ärr med stolthet. ”Det här är något som gör att jag sticker ut. I dag är jag stolt över dem”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

Axel bodde på sjukhus runt ett år efter olyckan och gick igenom många smärtsamma behandlingar. Det gjordes operationer där han fick hud transplanterad från bland annat vänstra benet till rygg och nacke.

Axel fick också höra att han aldrig skulle kunna gå igen. Men efter hård träning kunde han till och med återuppta fotbollsspelandet.

– Jag fick en nervskada i benet och problem med en fot. Det gör att jag har sämre rörlighet. Rör jag mig för mycket får jag väldigt ont. När jag sträcker mig känns det som att jag har lite för små kläder. Lite ”tusen nålar”-känsla.

Sofia: Vad ville du bli när du var liten?

– Hundra procent fotbollsproffs.

Sofia: Hade du jobbat med samma sak i dag om du inte hade varit med om olyckan?

– Nej. Jag tror inte att jag hade vågat försöka. Kanske hade jag varit i Schweiz och jobbat som skoputsare? När man är så nära att inte överleva, kände jag att varför ska jag vänta med att våga satsa på musiken?

Axel Schylström använder sig ofta av humor, i sitt vardagsliv och på sociala medier. Han skojar även om sina brännskador.

– Jag vill avdramatisera och visa att det är okej att skämta även om allvarliga saker.

Axel Schylström berättar att det var väldigt tufft att se sig själv i spegeln första gången efter olyckan. ”I början tänkte jag jättedåliga saker om mig själv, som att jag aldrig skulle känna mig fin igen. Men det gick bra till slut!” Foto: Ari Luostarinen

I början skämdes Axel över ärren och över att vara annorlunda. Bara att gå till matbutiken var jobbigt, på grund av folks blickar. Sedan tröttnade han på att skämmas.

– När jag väl började visa ärren, gav folk mig så mycket kärlek. Och nu ska jag stå på scen inför tre miljoner!

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons