72 timmar – så får du till bästa soppan

En bra phở kräver 72 timmar, enligt krögaren Troy Ngo.
En bra phở kräver 72 timmar, enligt krögaren Troy Ngo. Foto: Nam Quan

Den vietnamesiska soppan phở är på väg att bli en lika stor världsstjärna som japansk ramen. SvD resor åkte till Vietnam för att lära sig långkokets hemligheter – och hitta landets godaste soppa.

Jan Ekholm
Publicerad
Annons

Jakten på Vietnams bästa phở-soppa har tagit mig till många svårfunna gränder och nu står jag här igen; vid en gatstump i Hanois gamla stad. Doften av buljong ledde mig den sista biten.

Phở Thìn är ett hål-i-väggen där alla detaljer pekar på att innehållet i kärlen är enastående: Stället har inte städats sedan Ho Chi Minhs dagar. Genomsnittsåldern bland gästerna är hög (äldre vietnameser accepterar inte fusk). Samt viktigast av allt: här lagas bara en enda rätt – biffsoppan phở bò. Med två varianter av biff, vårlök och en rå äggula, serverat med en fnysning. Beställ, ät och stick är det ärliga budskapet. Att sitta kvar och småprata efter maten är höjden av ohyfs på ett ställe som Phở Thìn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons