”Ett måste är en bra kinesisk kökshacka”

Foto: Martina Ankarfyr, Anna Larsson

Karin Lei minns barndomens wonton-pyssel, drömmer om en taiwanesisk krog och har alltid fiskpinnar i frysen.

Publicerad
Martina Ankarfyr, Anna Larsson
Foto: Martina Ankarfyr, Anna Larsson
Sue Lynn Tan/Instagram
Foto: Sue Lynn Tan/Instagram
Pexels
Foto: Pexels
Annons
Martina Ankarfyr, Anna Larsson
Foto: Martina Ankarfyr, Anna Larsson

Vilken krog besöker du oftast och vad beställer du?
– En välbeställd maträtt jag alltid återkommer till hemma i Malmö är Papis vitello tonnato i Malmö Saluhall.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Ett kärt matminne är när mamma, mina systrar och jag tillbringade hela helgdagar med att fylla frysen med wontons och dumplings. Detta var mammas frysmat till oss barn när hon och pappa jobbade sena kvällar på restaurangen. Det sjöngs, retades, pratades och skrattades och sen åt vi en stor middag med de färdiga knytena.

Foto: Martina Ankarfyr, Anna Larsson

Krog du drömmer om att öppna?
– Ett ställe med taiwanesisk husman och streetfood. Såklart med en karaokemaskin med taiwanesiska och kinesiska låtar.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan och varför?
– En bra kinesisk kökshacka för att hacka och stycka med.

Annons
Annons
Sue Lynn Tan/Instagram
Foto: Sue Lynn Tan/Instagram
Pexels
Foto: Pexels

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Ingen hemlis, men jag har alltid soja i. Och ju större gryta, desto fylligare smaker.

En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Malaysiska författaren Sue Lynn Tan. Jag läser hennes ”Daughter of the moon goddess” just nu och älskar den nostalgiska känslan. Jag bjuder på taiwanesisk hot pot så vi kan sitta länge och prata över grytan.

Foto: Sue Lynn Tan/Instagram

Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– En kopp oolongte passar bra till allt, till och med falafel!

Bästa smaksättare?
– Just till hösten fermenterade svarta bönor. Passar till både grytor och att fräsa grönt med. Ger snabbt smak och doft som om grytan puttrat länge.

Hel- eller halvfabrikat som du alltid har hemma?
– Fiskpinnar för snabbmat till familjen och wontonplattor som jag smidigt kan använda till olika rätter.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Cheez crunchers. Fast det är mest ’guilty’ för att jag smygäter när barnen lagt sig.

Världens bästa matstad?
– Los Angeles är en bra mix av alla immigrerade kök och matkulturer plus amerikansk comfort food.

Foto: Pexels

Den mest underskattade råvaran?
– Salladslök får för lite kredd.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Ofta gamla taiwanesiska låtar och kanto/mando-pop. Men även hip-hop, r&b och pop från början av 2000-talet.

Din paradrätt?
– Om familjen får välja är det just nu kyckling med ingefärs- och salladslöksolja.

Vilket är ditt husvin?
– Har inget, men mitt huste är taiwanesisk oolong.

Ditt bästa ”husmorstips”?
– Släng aldrig bendelar när du styckar kött. Spara i kylen eller frysen till buljonger.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons