”Humanisterna vill motverka islamofobi”

Det finns ingen koppling mellan Humanisterna och islamofobi, skriver Christer Sturmark i en replik på Jonna Bornemarks understreckare om sociologen Stephen LeDrews nya bok.

Publicerad
Annons

Jonna Bornemark skriverUnder strecket (2/3) en text om ateister och den sekulära humaniströrelsen. Livsåskådningen sekulär humanism ser världen som naturlig, utan övernaturliga inslag. Följaktligen är sekulära humanister också ateister (ur det följer dock inte att ateister måste vara sekulära humanister). Så långt är allt i sin ordning.

Men Bornemark blandar ihop denna filosofiska hållning med ”scientism” som hon definierar som ”extrem vetenskapstro”. Vad skulle detta begrepp stå för? Vetenskap är ingen tro utan en metod att undersöka världen. Den är till sin natur provisorisk och över tid självreglerande. Bornemark förmår inte ens skilja på tro som kognitivt försanthållande och tro som religiöst förhållningssätt, två helt olika betydelser av ordet ”tro”. Inte ens med en mer seriös definition av ”scientism” finns något givet samband med ateism.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons