ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Fel när medlen görs till målen i offentlig verksamhet”

Alla är i förlängningen förlorare i en spiral av systematisk avprofessionalisering av det offentliga Sverige där kärnverksamheten gradvis förtvinar, skriver artikelförfattaren.
Alla är i förlängningen förlorare i en spiral av systematisk avprofessionalisering av det offentliga Sverige där kärnverksamheten gradvis förtvinar, skriver artikelförfattaren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Med New Public Management tillåts ­ledning och administrativa funktioner bli verksamhetens ­främsta syfte. Men stödverksamhet ska inte tillåtas att ta över, skriver professor Göran Arnqvist.

Publicerad

Delar av det offentliga Sverige håller på att implodera. Det kan förefalla märkligt, men faktum är att ett antal offentliga organ i dag odlar en oförmåga att utföra sin kärnverksamhet, vare sig det handlar om myndighetsutövning, utbildning, forskning, förvaltning, museal verksamhet eller vård och omsorg. Detta är en välkänd och skadlig sidoeffekt av New Public Management (NPM) vilken uppstår då politiskt tillsatta chefer och andra externt rekryterade ledare förväntas kraftfullt linjestyra en verksamhet de egentligen inte alls förstår. Regeringen har nu ett mycket angeläget arbete framför sig.

Laddar…