Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”Framåt småtimmarna spelar vi in en slarvig demo”

Musik-duon Ansiktet, bestående av Herbert ”Afasi” Munkhammar och Erik Nordström, drar ut på landet för att fiska, jamma fram nya låtar och fynda på loppis.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 26 maj 2017
Annons

Fredag. Vi träffar vår producent Jacob för en snabb lunch på Habibi efter att vi hämtat ut hyrbilen och stuvat in studiomonitorer, mick och annan inspelningsutrustning i bakluckan. Efter att ha fyllt bilen med ytterligare packning drar vi vidare till Jacobs föräldrars sommarställe i Vingåker för en inspirerande låtskrivarhelg långt från storstan. På vägen dit spelar vi musik som fångat vårt intresse den senaste tiden. Vi får massor av idéer till låtar och alla blir ivriga att komma fram till huset så vi kan sätta igång att skriva.

När vi tar av på den lilla grusvägen som leder fram till huset ser vi sjön Tisnaren ligga lugn och stilla i eftermiddagssolen. Omgivet av susande björkar på en bergsknalle uppenbarar sig det lilla vita trähuset bara några meter ovanför vattnet. Stämningen är exalterad. Jacob installerar vår provisoriska studio på köksbordet framför panoramafönstret med utsikt över sjön. Han sätter sig omedelbart och jammar fram ackordvändor till en trumloop medan vi packar upp maten och provar sångmelodier till beatet. Vi öppnar en flaska av vårt favoritvin, Coffee Pinotage, och det har redan börjat skymma när vi lägger kol på grillen. Vid det härlaget har vi formulerat ord till våra melodier och en refräng börjar ta form. Detta manar till en skål på verandan medan halloumi, grönsaker och portabellosvamp fräser på stålgallret.

Annons
Annons

Fram emot småtimmarna spelar vi in en slarvig demo och dricker lite mer vin innan vi drar ut bäddsoffan och lägger oss.

Vi vaknar dagen därpå av att verandadörren står på glänt och vi känner den kalla vårluften som smugit sig in i huset. Herbert går upp och sätter på kaffe. Genom köksfönstret ser han hur Jacob står längst ut på bryggan och fiskar obekymrat. Han är bättre på att göra musik än att fånga gäddor. Erik ligger kvar i sängen och går igenom vår text från i natt.

Vi äter lite frukost. Det blir rostmackor med ägg och yoghurt med granola. Sedan tar vi en snabb fisketur med den lilla motorbåten innan det är dags att börja jobba igen. Förväntningarna är höga, men vi får ingen fisk, vilket i slutändan ändå är en lättnad.Miljöombyte är viktigt för oss i den kreativa processen. Därför har vi ofta åkt iväg till olika platser och skrivit de senaste åren. Många av låtarna till vårt nya album Tusen nålar har tillkommit på det här sättet. På eftermiddag jobbar vi på med musiken lite till innan vi repeterar föregående kväll igen.

På söndagen packar vi ihop oss i bilen och kör hem mot Stockholm. Någon mil söder om stan stannar vi till på loppisen i Vårberg. Vi botaniserar bland vintagemöbler, smycken och gammal elektronik i någon timme. Sen köper vi fika för en tjuga och surrar med några snälla tanter och farbröder. Ett loppisbesök är alltid ett roligt sätt att avsluta helgen på.

Annons