ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Att prata val. Hur artificiell intelligens kan förändra vår kommunikation med djur

Vad händer när vi kan prata med djur?

Tom Mustill är en mångfaldigt prisbelönt producent och regissör av naturfilmer. Han har arbetat tillsammans med bland andra David Attenborough. Hans naturepos ”Inuti naturens jättar” belönades med en Bafta.
Tom Mustill är en mångfaldigt prisbelönt producent och regissör av naturfilmer. Han har arbetat tillsammans med bland andra David Attenborough. Hans naturepos ”Inuti naturens jättar” belönades med en Bafta. Foto: Modernista

Nya projekt öppnar för möjligheten att vi snart kommer att kunna förstå en del av vad valar och andra djur säger. Vilka kulturella konsekvenser kommer det att få, undrar Håkan Lindgren.

Håkan Lindgren
Publicerad

Om ett lejon kunde tala, har Wittgenstein sagt, skulle vi inte förstå det. Det som är viktigt och meningsfullt för lejonen ligger kanske så långt från människornas erfarenhetsvärld att vi inte skulle förstå dem, även om de började tala svenska.

När folk längtar efter att kommunicera med överlägset intelligenta maskiner brukar jag tänka på det här Wittgensteincitatet. Föreställ dig ett medvetande som aldrig behöver äta eller sova, som inte har skaffat sina kunskaper om världen genom att utforska den med en människas händer och sinnen. Ett sådant medvetande kan vara mer främmande än du tror, och definitivt mer främmande än ett lejon.

Laddar…