ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Priset ses som "kraftfull markering" mot Ryssland

Belarusiske Ales Bjaljatski är en av mottagarna av årets fredspris. Bjaljatski har varit fängslad i över ett år.
Belarusiske Ales Bjaljatski är en av mottagarna av årets fredspris. Bjaljatski har varit fängslad i över ett år. Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Årets fredsprismottagare är en mycket kraftfull markering mot Rysslands president Vladimir Putins hela regim, säger Östeuropakännaren Stefan Ingvarsson.

– Eftersom det är den som stöttar regimen i Minsk, som anfaller och dödar civila i Ukraina, och som bedriver repression mot det egna civilsamhället.

TT
Publicerad

Det är Vladimir Putins födelsedag, och samtidigt dagen då ryska människorättsorganisationen Memorial, ukrainska Center for Civil Liberties och belarusiske demokratiprofilen Ales Bjaljatski tilldelas Nobels fredspris.

– Avsikten är att på hans 70-årsdag ge en tydlig signal att den norska Nobelkommittén, och i förlängningen hela västvärlden, protesterar kraftigt mot alla de konsekvenser som Putinregimens alltmer totalitära och nyimperialistiska politik har för hela Östeuropa, säger Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Laddar…