ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hemligheterna bakom världens dyraste glass

Exklusiv tryffel, ätbart guld – och en matchande diamantring. Vi listar fem av 2000-talets dyraste glassdesserter.

Rebecka Ericson
Publicerad
5

Three Twins Ice Cream Sundae – cirka 35 000 kronor

En bananasplit extra allt var det här! Desserten – signerad det ekologiska glassmärket Three Twins Ice Cream – kallades världens dyraste glass när den kom år 2008.

För 3 333 dollar serverades du en bananasplit toppad med såser gjorda på exklusiva dessertviner, bland annat en Chateau D’Yquem från 1960 och en tysk Trockenbeerenauselese. Desserten inmundigades med en guldsked från 1850-talet. Om du bokade ett besök hos Three Twins kunde du dessutom äta sundaen till tonerna av en cellokonsert. Live.

Det bästa av allt var kanske att desserten kunde avnjutas med gott samvete. En tredjedel av priset donerades nämligen till en lokal markförvaltare som arbetade för att bevara vackra landområden.

Three Twins Ice Cream skapade rubriker när bolaget var verksamt, inte minst för sin ekologiska glass, men i april 2020, mitt under pandemin, kom beskedet: bolaget läggs ned på grund av bristande lönsamhet.

I ett Facebookinlägg skrev grundaren Neil Gottlieb att matindustrin är brutal men att hans filosofi är att ”det är bättre att ha älskat och förlorat än att aldrig ha älskat alls.”

4

Frrrozen Haute Chocolate – ca 250 000 kronor

Foto: Alamy

År 2007 tog New York-restaurangen Serendipity 3, i samarbete med smyckesmärket Euphoria fram desserten Frrrozen Haute Chocolate Ice Cream som kostade 25 000 dollar.

Så vad fick du för pengarna? 28 olika kakaosorter, varav några tillhörde de dyraste i världen. Mjölk, iskuber, vispgrädde och tunt skivad tryffel från världens mest exklusiva tryffelsort – La Madeline au Truffle.

I stället för körsbär på toppen pryddes skapelsen av fem gram ätbart guld. Desserten serverades i en bägare fodrad med ännu mer ätbart guld, och som dekorerats med ett guld- och diamantarmband. Den som beställde en Frrrozen Haute Chocolate Ice Cream fick äta den med en guldsked prydd med vita och chokladfärgade diamanter, ett bestick man sedan fick ta med sig hem.

3

Absurdity Sundae – ca 600 000 kronor

Foto: Alamy

Three Twins Ice Cream nöjde sig inte med sin lyx-bananasplit. Med Absurdity Sundae satsade man ännu högre, och priset på denna glassextravagans slutade på 60 000 dollar.

Så vad var det som trissade upp prislappen för Absurdity Sundae – som i grunden faktiskt var samma dessert som Three Twins Ice Cream Sundae? Jo, förutom en rejäl skål med ekologisk glass fick du även en förstaklassbiljett till Tanzania, en guidad tur på Kilimanjaro och boende på ett femstjärnigt hotell.

2
Foto: Pexels

MrBeast’s Ice Cream Sundae – ca 1 miljon kronor

Youtubern Jimmy Donaldson, även känd som MrBeast, är berömd för sina frikostiga gåvor. Den kanske mest minnesvärda: när han bjöd tre av sina fans på en efterrätt värd 100 000 dollar. Så här såg det ut när de högg in på glassen.

Till denna överväldigande skapelse hade han inte sparat på något: dussintals glasskulor värda hundra dollar styck, choklad influgen från Sydamerika, jordgubbar importerade från Japan och en exklusiv karamellsås för 3 000 dollar. Bland annat. Slutligen hällde dessertmakaren 99 år gammal grapefruktjuice, för 20 000 dollar, och 50 år gammal äppeljuice, för 45 000 dollar, över hela anrättningen.

1

Strawberries Arnaud – ca 14 miljoner kronor

Foto: Arnaud’s

Världens dyraste glass serverades på restaurang Arnaud’s i New Orleans och har förvånande nog ingen superexklusiv ingredienslista. Faktum är att den är jämförelsevis blygsam: färska jordgubbar, vaniljglass, vispad grädde och mynta toppad med en exklusiv karamellsås. Så vad är hemligheten bakom det höga priset? Orsaken till den bisarra prislappen är att desserten toppats med en matchande, rosa 4,7-karats diamantring.

Enligt ringens tidigare ägare, Sir Ernest Cassel, är detta den perfekta förlovningsgåvan.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Mer från Startsidan