Annons

Elton, 13, lever med pacemaker

Foto: Leonard Gren

Redan när Elton ligger i magen upptäcker man att han har ett hjärtfel – ett hjärtfel som innebär att han kommer behöva pacemaker hela livet.

– Det var ett omtumlande besked, säger Anders Ekström, pappa till Elton.

När Anders och Cornelia väntar sitt andra barn flyter allting på som det ska. Men vid rutinultraljudet i vecka 24 upptäcker barnmorskan att det är något fel på fostrets hjärta. Pulsen är för låg.

– Jag minns samtalet från min fru. Den panikslagna rösten, säger Anders Ekström.

En läkare har precis sagt till Cornelia att barnet måste plockas ut omedelbart. Annars finns det risk att den lille inte klarar sig. Men läkaren och professorn på barnkardiologen, Sven-Erik Sonesson, är av en annan åsikt.

– Barnet mår bättre i magen sa han, berättar Anders Ekström.

Jag minns samtalet från min fru. Den panikslagna rösten.

Allvarligt hjärtblock

Cornelia blir kvar för övervakning på sjukhuset. Läkaren konstaterar att barnet i magen har ett medfött hjärtblock som leder till att hjärtat hoppar över slag eller slår mycket långsammare än normalt. Det ska visa sig att Elton, som barnet sen ska heta, har den allvarligaste formen av hjärtblock, nämligen den som kallas för AV-block III.

– Allting kändes väldigt omtumlande, men vi lyssnade på experterna och kände att vi var i goda händer. Det kändes också lite lyxigt att vi hamnade hos en läkare som är världsledande inom forskningen på det här hjärtfelet, säger Anders Ekström.

En nyopererad Elton som precis fått sin pacemaker. Foto: Privat.

Operationen går bra

De blivande tvåbarnsföräldrarna känner sig ganska trygga. Barnet kommer kunna växa upp helt normalt med sin pacemaker. Han kommer behöva gå på kontroller och pacemakern kommer behöva bytas ut – annars finns det risk att hjärtat inte fungerar som det ska.

Så föds Elton några månader senare. Cornelia ammar ofta för att han ska gå upp i vikt. 3,5 kilo behöver han lägga på sig för att pacemakern ska kunna opereras in. Och så kommer den dagen när det är dags för operation och allting går alldeles utmärkt.

– Det kändes lite läskigt att lämna ifrån sig vår lille son till narkosläkaren i Lund men allting gick ju bra, säger Anders Ekström.

Laddar…

Vill bli trummis eller basketspelare

I dag har Elton hunnit fylla 13 år. Han bor med sina föräldrar och storasyster Nowa i en villa i Nacka utanför Stockholm. Sin pacemaker tänker han inte så mycket på men han är medveten om att vissa saker kan vara lite begränsande i livet, som att åka vissa karuseller på tivoli eller att i framtiden bli stridspilot.

– Men det är inget jag vill bli heller. Jag vill bli trummis eller basketspelare, säger Elton.

Ibland händer det att Elton får gråten i halsen när han tänker på vad som kunde ha hänt om han inte haft sin pacemaker.

– Utan den skulle jag kanske inte finnas. Eller, jag hade inte kunnat leva livet fullt om jag inte hade den. Min pacemaker betyder jättemycket för mig. Det är tur att pacemakern finns för den räddar livet på andra barn som har hjärtproblem i världen.

Min pacemaker betyder jättemycket för mig.

Elton vill bli trummis i framtiden - eller basketspelare. Foto: Jennifer Glans