ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Henrik Torehammar:Avgången kanske ett klokt maktdrag

Henrik Torehammar
Annie Lööf avgår efter elva år som C-ledare.
Annie Lööf avgår efter elva år som C-ledare. Foto: Stina Stjernkvist

Centerledarens oväntade avgång sätter fokus på krasst politiskt spel. När vi kanske borde prata om mänsklighet.

Henrik Torehammar
Publicerad
Annons

Annie Lööf ville inte bli ett bondeoffer, hon vill välja själv. Efter att ha backat i valet och framför allt på landsbygden så skulle det såklart bli en debatt om Centerpartiets vägval under hennes ledning. Har man bytt ut pålitliga bönder mot flyktiga storstadsväljare? Även om de nya väljarna tycktes uppskatta samarbete vänsterut så har det rått delade meningar bland medlemmarna.

Nu kanske Centerns drottning räddar andra spelpjäser genom att offra sig själv. Förhoppningen är att den centerpartistiska eftervalsanalysen inte sveper bort de i kretsen kring Annie Lööf som vill fullfölja hennes politiska projekt, där motståndet mot SD varit centralt.

Vi var många bedömare som togs på sängen av beskedet. Själv hade jag suttit i tv och tillsammans med andra förståsigpåare deklarerat tvärsäkert att Annie Lööf sitter året ut, kanske till och med till den ordinarie partistämman 2023. En av anledningarna var att det skulle vara nästan politiskt omöjligt att avsätta den partiledare som blivit en symbol för kostnaderna att stå upp för sin politik.

Anniehatet på sociala medier har funnits länge och i valrörelsen fick vi veta att hon varit ett av de tilltänkta offren för terrorattentatet i Visby under Almedalsveckan. Så sent som häromdagen berättade Centerpartiet i Jönköping att man polisanmält ytterligare ett hot mot partiledaren. Hon hade redan offrat så mycket, skulle hon nu även få sparken? Men Annie Lööf får nu chansen att kontrollera hur hon avgår och kanske även formerna för hur hennes efterträdare väljs.

Laddar…