ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vinhelgen bjuder sex fynd för vinkännare

Mer karaktär än publikfrieri. Veckans fyndviner är inget för nybörjare. Här bjuds syra och personlighet, men till den goda maten slipas kanterna. Utmana dig själv i vin med bett och struktur.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
1 / 7
2 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 Juliusspital Würzburger Silvaner trocken

139 kr, nr 6708, Tyskland, Franken, vitt, rent & krispigt

Utanför Franken är Silvaner en mer eller mindre okänd druvsort. Det är orättvist! Denna druva står för några av Tysklands bästa, mest karaktärsfulla och långlivade viner i en torr, matorienterad och ytterst aptitretande stil. Till de främsta producenterna hör stiftelsen Juliusspital, som förutom vinproduktionen rymmer såväl sjukhus och äldrevård som hög- och yrkesskola. Se det som ett inlägg i debatten om vinster i välfärden. Här handlar det om långsiktighet i alla avseenden. Att dricka detta vin i dag är som att palla omogna äpplen: det är gott för stunden, men inget mot vad den fullmogna frukten förmår.

3 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 Héritages Côtes du Rhône Blanc

99 kr, nr 2866, Frankrike, Côtes-du-Rhône, vitt, stramt & smakrikt

De röda rhônevinerna firar stora segrar, men de vita bär uppenbar kännarprägel. Synd, för dessa viner har en personlighet som i rätt sammanhang förmår väcka både lust och mersmak. Här är en utmärkt introduktion på en mycket ursprungstypisk druvbukett av grenache blanc, clairette och bourboulenc som toppats med roussanne och viognier. Dov, ursprungstypisk doft med diskret jordprofil. Stram, fruktig, lång och för priset både ambitiös och välgjord, karaktärsfullt hållen smak som är perfekt till en gräddig kycklinggryta som smaksatts med dijonsenap och dragon eller varför inte en klassiker som svenskt dillkött? För att nu inte tala om det som är det godast av allt till detta vin: gäddfärsqueneller med kräftsås.

4 / 7
Betyg: 6 av 6

2010 Château Bouscassé

129 kr, nr 2204, Frankrike, Madiran, rött, stramt & karaktärsfullt

Första gången jag fick smaka detta vin föll jag i trans och lät privatimportera tolv flaskor. Årgången var 1989 och på senare år har Château Bouscassé etablerat sig med en synnerligen trogen beundrarskara i Sverige. I dag är vinet av modernare snitt än när det begav sig, men fortfarande mer motsträvigt än de flesta. Den aktuella årgången hör till de bästa på länge med ovanligt lovande framtidsutsikter. Vill du njuta det som på hemmaplan, så ska det serveras till en mustig, sydfransk cassoulet på lamm, kryddig korv och vita bönor som fått gifta sig i en smakrik tomatsås. Det är husmanskost i den högre skolan, ack så gott!

5 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 La Bastide Blanche

169 kr, nr 2262, Frankrike, Bandol, rött, stramt & karaktärsfullt ekovin

Bandol, öster om Marseilles, är en pärla på Rivieran av mer folkligt slag än Cannes och St Tropéz. Området anses dessutom vara Frankrikes äldsta vindistrikt, grundat av feniciska sjöfarare långt innan Asterix förstod att rödtjut var gott till bautasteken. Distriktet är känt för strama och köttiga rödviner med den karaktärsfulla mourvèdre som bas, en druvsort som kräver både mat och mognad för att yppa sina behag.

Modern teknik och större omsorg om råvara och lagring har dock rundat av kanterna, utan att bandolvinerna för den skull förlorat sin stil och själ. Detta paradexempel hör till Systemets mest prisvärda lagringsviner, med en livsaxel som spänner över minst ett tiotal år och inte sällan det dubbla. Förutom det röda görs här fenomenala roséer, hopplöst underrepresenterade på Systemet. Bådadera är suveräna till mat, det röda till kött och rosévinet till fisk, skaldjur och grönsaksrätter.

6 / 7
Betyg: 6 av 6

2014 Biblia Chora

169 kr, nr 99049, Grekland, rött, stramt & karaktärsfullt

Detta vin är egentligen för elegant för att platsa i detta krävande sällskap. Å andra sidan är inte Grekland mainstream i vinfloden. Det är synd för flera grekiska vinmakare tillhör just nu spjutspetsarna i vinets värld, där lokala druvsorter väcker törsten hos nyfikna vinkännare. Här får den antika agiorgitiko ackompanjera de internationella storheterna cabernet sauvignon och merlot. Smaken är klingande renfruktig och balansen fulländad. Korka upp det i dag till en mörk köttbit eller spara det tills syrorna rundats av och nyansrikedomen brett ut sig.

7 / 7
Betyg: 6 av 6

Jalifa Rare Dry Old Amontillado 30 Years

199 kr/37 cl, nr 91266, Spanien, torr sherry

Amontillado är för mig den ultimata sherrytypen som gör denna dryck till världens mest underskattade vin. Det gäller i allra högsta grad detta smakprov, en blandning av flera årgångar där den yngsta komponenten är hisnande 30 år, som precis släppts i en limiterad upplaga på Systemet. Här finns samma lätta och svala elegans som i instegssherryn fino och manzanilla, men också den nötiga och minst sagt potenta ålderskaraktär som vecklar ut sig i oloroso och palo cortado. Det är ett vin som jag kan dricka genomgående en hel kväll, från aptitretaren över förrätterna till osten och även efteråt. Häll några droppar i en kopp consommé och lyft buljongen till de himmelska ängderna! Detta vin är så unikt att det borde fridlysas och utropas till ett andalusiskt världsarv.

Mer från Startsidan