Dödsmoln syns från rymden – Kina inte längre värst

Här dör en miljon människor av den förorenade luften – varje år. Indien och Kina slåss om inflytande på allt fler områden. Kina är starkast, men under hösten gick Indien om Kina på ett sätt som indierna helst hade undvikit. Nu är landet värst på luftföroreningar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Rivaliteten mellan Indien och Kina hettar upp alltmer. Kina satsar stort på att sprida sitt inflytande i Sydasien – genom bland annat bistånd till Nepal, enorma infrastrukturprojekt i Pakistan och hamnar i Sri Lanka – vilket har fått Indien att samarbeta allt tätare med USA. I somras kom länderna nära öppen konflikt i närheten av Bhutan. Men konkurrensen gäller även mjuk makt som kultur och utveckling. Därför har den senaste månadens kvävande luftförorening över New Delhi blivit en sådan förlägenhet för indierna. 

Deltagare i huvudstadens halvmaraton tvingades nyligen springa i gasmasker. Sikten på motorvägarna har varit så dålig att dussintals bilar krockat. Tusentals skolor har stängts, och det har utlysts en nationell hälsokris. Efter åratal av prat om Peking har den skamfyllda kronan för mest luftförorenade världsstad nu vandrat över till New Delhi. Hur illa är det? Varför blir det sämre? Och vad har Indien att lära av Kina?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons