HavetSom förtrollad av Sandy Dennys korta tid på jorden

Mats Kempe
Mats Kempe Foto: Pequod

En destruktiv, begåvad, framgångsrik dotter, och hennes mycket ensamma far. I sin nya bok försöker Mats Kempe skriva sig förbi döden. Han gör det genom att fläta samman berättelsen om folksångaren Sandy Denny med sina egna upplevelser av cancer och död i familjen.

Publicerad
Annons

Tragiska öden har en alldeles särskild lockelse. Fascinationen för olyckliga kändisliv är förvisso morbid, men också väldigt mänsklig. Musiker, författare och skådespelare som levt självförbrännande liv och därför gått under blir ett slags anti-hjältar, evigt unga. Deras karriärer hann aldrig plana ut, de bytte inte genre på medelålderns höst, sitter inte i tv-soffan och talar ut när fansen redan har börjat tröttna.

Till dessa unga döda hör den brittiska folksångerskan Alexandra ”Sandy” Denny, som bara blev trettioett år gammal. Innan sin död 1978 – av fallskador relaterade till missbruk – hann hon göra avtryck både som soloartist och som bandmedlem, bland annat i Fairport Convention. Med sin ovanligt känslofulla röst, sin låtskrivartalang och vurm för traditionella texter fick hon en central roll på den brittiska folkmusikscen som just då sjöd av liv. Ändå hade hon antagligen inte blivit samma legend om hon inte haft denna gloria av tragik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons