Kommentar

Ola Wong:Även Sverige börjar se genom Kinas världsordning

Ola Wong

Folkkongressen i mars rev sönder de begränsningar som Deng Xiaopings generation införde för att hindra en ny diktator med livstidsmandat. Samtidigt har den naiva nyliberala eran i västvärlden om kinesisk demokrati och marknadsekonomi gått över i en ny bitter försvarsinriktad konsensus, som förenar Donald Trump med Angela Merkel. Räkna med förändringar även i svensk politik.

Publicerad
Andy Wong/TT
Foto: Andy Wong/TT
Annons

”Jag känner mig lurad för andra gången”, sa plötsligt en svensk bekant som rör sig i sfären mellan politik och näringsliv. På det röda 70-talet var han maoist och sedan under den naiva nyliberala eran trodde han att Kina skulle bli öppnare och demokratiskt tack vare handel och marknadsliberala krafter. Lång näsa, igen.

Kommunistpartiets tidning Folkets dagblad hyllade under Folkkongressen Xi Jinping som ”nationens rorsman och folkets vägvisare”, ett av många tecken på personkult med ekon från kulturrevolutionen och Mao-kultens dagar. Partiet går in och styr i privata bolag. Militären integreras både i det civila näringslivet och universiteten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons