”Många lever på gränsen till vad de klarar av”

Att hålla reda på 30–40 kontakter med vård, skola och myndigheter för sitt barn är inte ovanligt i funkisfamiljer.
Att hålla reda på 30–40 kontakter med vård, skola och myndigheter för sitt barn är inte ovanligt i funkisfamiljer. Foto: Jenny Alvén

Tänk dig att ha 70 olika kontaktpersoner som du ska koordinera på fritiden. Det är vardagen för många funkisföräldrar och andra grupper som behöver stöd. ”De lever på gränsen till vad man klarar av”, säger Malin Broberg, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Publicerad
Malin Broberg, professor vid Psykologiska institutionen i Göteborg.

Malin Broberg, professor vid Psykologiska institutionen i Göteborg.

Foto: Johan Winbgborg/Göteborgs universitet
Annons

– Det är som om man är en entreprenör med ansvar för ett stort byggprojekt. Man har rollen som spindeln i nätet och måste pussla ihop alla scheman så att inga tider krockar. Om det behövs ett samordningsmöte är man ofta både sammankallande och ordförande.

Det säger Malin Broberg, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, och syftar på föräldrar som har barn med funktionsnedsättningar. För många tar det flera timmar i veckan att bara hantera alla kontakter kring barnet. Med specialistbesök, förnyelse av recept och allt annat extra man måste göra handlar det för vissa om en halvtidstjänst i tid räknat. När barnet är i förskoleåldern är det inte ovanligt att föräldrarna har 70 olika kontaktpersoner, för en del landar det på uppemot 110 stycken, uppskattar hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons