Birgitta Holm och danspartnern Leena Paloranta på Stallet i Stockholm.
Birgitta Holm och danspartnern Leena Paloranta på Stallet i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt

Professor: Dansen är tillvarons starkaste kraft

Birgitta Holm, 82, dansar fem gånger i veckan. Vanor, vardag, muskler och kläder – allt ändrades när litteraturprofessorn upptäckte dansen vid 56 års ålder. ”Den totala känslan av att vända blad, att bli en annan människa, där var dansen utan motstycke för mig.”

Publicerad

Under sommarens lindy hop-kvällar på dansbanan är baddräkten med så att hon kan ta ett dopp i Årstaviken innan hon cyklar hem. Till vinterns tango kommer hon med frostnupna kinder. Klär av lager på lager: cykelhjälm, mössa, jacka och varma byxor tills hon står där i glittrig topp, med bara armar och i en snäv slitsad kjol. På med klackskorna och ut på dansgolvet.

Birgitta Holm är ett fenomen i Stockholms dansvärld. 82 år gammal är hon ute och dansar socialt fem gånger i veckan. Genom åren har hon dansat lindy hop, bugg, foxtrot, west coast swing, balboa, salsa, tiodans – men mest tango. Nå, det finns fler nördar som hon, men få lika modiga i samma ålder. Hon har prövat kizomba, vill testa blues, men den här kvällen skulle hon egentligen ha varit på sin nybörjarkurs i zouk – en vidareutveckling av lambada och hennes senaste upptäckt.