ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Filosof: Håll huvudet kallt – finns risker med #metoo

Håll huvudet en smula kallt i stormen, skriver professorn Fredrik Svenaeus apropå #metoo, annars är risken stor att splittring och misstro skapas.
Håll huvudet en smula kallt i stormen, skriver professorn Fredrik Svenaeus apropå #metoo, annars är risken stor att splittring och misstro skapas. Foto: Damian Dovarganes/AP och Yvonne Åsell

Vi bör inte blanda ihop maktfullkomlighet i allmänhet med sexuella trakasserier, och heller inte etikettera alla kvinnor som offer och alla män som förövare. Det skriver filosofen och professorn Fredrik Svenaeus med anledning av #metoo-rörelsen.

Fredrik Svenaeus
Publicerad
Annons

Metoo kommer att få en välgörande effekt vad gäller sexuella övergrepp och trakasserier i skolan och arbetslivet. Varken kvinnor eller män lär i fortsättningen acceptera att bli utsatta för eller tyst bevittna sådana. Fler kommer att anmäla och chefer kommer inte att slippa undan med att skydda förövarna. Energi läggs nu i många branscher på att informera om hur och till vem man anmäler och sådana ansträngningar kommer att göra Sverige till ett bättre land att leva i. Till det bör läggas att det kan finnas ett stort terapeutiskt värde i att vittna för andra om traumatiska händelser. Obefogade skuldkänslor kan lindras och gamla sår kan helas. Facebook-grupperna för #metoo spelar en viktig roll för att processa olika former av lidande: från det riktigt svåra och livshotande till det mer livsbegränsande och irriterande.

Laddar…