”Varför ville ni svenskar inte berätta förövarnas namn?”

Seminariepanel på metookonferensen ”The Power of Solidarity” med aktivister, skådespelare, dramaturg och Suzanna Dilber, med tolk.
Seminariepanel på metookonferensen ”The Power of Solidarity” med aktivister, skådespelare, dramaturg och Suzanna Dilber, med tolk. Foto: Håkan Larsson

Skiljer ni inte på tafs och våldtäkt? Varför vittnade ni anonymt? Hur kan det förekomma så mycket sexuella trakasserier i ert jämställda land? När Suzanna Dilber från #tystnadtagning bjöds till en metookonferens i Sydkorea fick hon många frågor att besvara.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

När juristernas upprop, #medvilkenrätt, kom några dagar efter vårt fick jag på riktigt gåshud. Det blev så tydligt att det inte handlade om oss, ”de gränslösa konstnärerna”, utan om något mycket större och svårare att sopa undan.

I somras fick jag ett oväntat mejl via min agent. Det kom från Park Younghee, en sydkoreansk skådespelerska som ville prata med mig om #tystnadtagning. Det har spritt sig till Sydkorea att vi i Sverige har haft en metoo-rörelse som skilt sig från de flesta andra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons