Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

8 lyxiga resmål för en oförglömlig smekmånad

Planerar du ett vinterbröllop, eller gifter du dig hellre under vårsolen? Oavsett vad – efter bröllop kommer resa. Vi har valt ut årets mest romantiska smekmånadsoaser, från himmelska badparadis till svåråtkomliga vildmarksdrömmar.

Text: Linda Iliste - 27 december 2017
Annons

Belize
En egen ö

St George's Resort, St George’s Caye,
www.st-georgesresort.com

Belize paradisö St Geroge’s Caye, belägen 20 minuter ut till havs från Belize City, var en gång i tiden en semesterfavorit bland europeiska överhuvuden. Numera är det främst landets välbärgade familjer som hittar hit – samt smekmånadsfirande par. Dragningskraften består i den halvmåneformade landremsans fullständiga avskildhet, smyckad med pärlemorvita stränder intill smaragdgrönt vatten som gömmer Belize berömda barriärrev. Öns enda hotell har ett småskaligt utbud av luxuösa strandvillor, placerade för att möta solen både morgon och kväll och befriade från wifi och tv. Utan störningsmoment från yttervärlden kan du och din nyblivna livskamrat ägna er helhjärtat åt varandra och undervattensvärlden. Aktiviteter som dykning, snorkling och vindsurfing ingår i hotellpriset.

Annons
Annons

Galápagosöarna
Ekoparadis
Pikaia Lodge, Santa Cruz,
www.slh.com/hotels/pikaia-lodge

Ecuadors regering har varit varsamma med hotellbyggen i det ömtåliga ekosystem som Galápagosöarna utgör. Men för drygt två år sedan fick skärgårdens enda lyxhotell The Royal Palm sällskap av miljövänliga Pikaia Lodge på huvudön Santa Cruz. De 14 ultramoderna stugorna balanserar ensligt på toppen av en slocknad vulkan med spektakulärt panorama över Stilla havet och de dimhöljda högländerna. Känslan av att checka in i ett eget vakttorn infinner sig snabbt – och god överblick är precis vad man vill ha i detta hörn av jorden där floran och faunan är unik i sitt slag. Med Pikaias privata yacht utforskar ni blåfotade sulor, leguaner, pelikaner och pingviner. Sköldpaddorna hittar själva hela vägen fram till stugorna.

Nya Zeeland
Kunglig lyx

Huka Lodge, Lake Taupo,
www.hukalodge.co.nz

Otaliga är de europeiska kungligheter som prickat in vistelser på ikoniska Huka Lodge, Nya Zeelands första och än i dag mest förnäma stughotell på den norra ön. Rykten hävdar att brittiska drottningen Elizabeth II särskilt uppskattar det utmärkta forellfisket som erbjuds utanför dörren vid Waikatos natursköna flodbanker. Vi föreslår att ni ägnar en heldag åt just detta och sedan låter kocken tillaga en himmelsk sashimi av fångsten som avnjuts i biblioteket, den prunkande trädgården eller rustika vinkällaren. Förstklassiga golfbanor finns tillgängliga året om, och för er med specialintressen är det värt att boka in bröllopsresan runt en temahelg med fokus på champagne, opera eller klassiska bilar.

Annons
Annons

Kanada
Vildmarksromantik

Clayoquot Wilderness Resort, Clayoquot,
www.wildretreat.com

Vancouver Island må vara hem åt delstaten British Columbias huvudstad Victoria, men här finns också ett av Kanadas mest orörda vildmarksområden; Clayoquot. I den svårtillgängliga nordvästra regionen kan äventyrliga smekmånadspar se fram emot en oförglömlig upplevelse på den exklusiva glampingoasen Clayoquot Wilderness Resort. Platsen kan bara nås med sjöflygplan eller båt, men det är väl vårt besväret; den Unescolistade strömfåran är rikligt belönad med hänförande stillhet och en intensivt naturromantisk aura. När ni inte njuter av ert smakfullt inredda tält väntar skräddarsydda vildmarksexpeditioner till fots, på hästrygg, med kajak och i heta källor. Gourmetmiddagarna lagas på lokala råvaror som silverlax från Bedwellfloden. Detta är sann safariromantik, på kanadensiska.

USA
Smakrik sydstatscharm

The Mansion, Savannah,
www.mansiononforsythpark.com

Rostad bläckfisk med marinerade svarta bönor. Perfekt grillad kyckling efter klassiskt ”Country captain”-recept med generösa mängder smör. Krispig lever i krämig sås på vit majs... Sedan konstsamlaren Richard Kessler slog upp portarna till The Mansion on Forsyth Park i Savannah för tio år sedan är det inte enbart de överdådiga rummen med bubbelbad, det luxuösa spat eller personalens fingertoppskänsla för ”southern hospitality” som satt den före detta begravningsbyrån på kartan. Nej, The Mansions främsta lockelse är dess restaurang, 700 Drayton. När det matälskande paret gift sig finns det med andra ord många goda skäl att ta sikte på sydstaten Georgias hotellpärla som garanterat tar emot med välsmakande öppna armar. Tack vare de många matlagningskurserna kan ni sedan fortsätta laga läckerheterna på hemmaplan.

Annons
Annons

Bora Bora
Smekmånadsdröm

Four Seasons,
www.fourseasons.com/borabora

Resemagasinet Condé Nast Traveller kallar det “den vackraste platsen på jorden”. US News har dubbat det till “den bästa ön i hela världen”. Så ja, orden är stora när Franska Polynesiens mest berömda atoll Bora Bora beskrivs. Det blir lätt så när man närmar sig en ö som in i minsta detalj stämmer med bilden av ett paradis, så vackert att det inte känns på riktigt. Som gäster på Four Seasons bor ni i en egen fristad på styltor ovan ett surrealistiskt turkost hav med utsikt över Mount Otemanu på andra sidan lagunen. Dagarna tillbringas i detta blå, med tårna i den vita sanden, på parbehandling i spat med oljor innehållande 24 karats guldflagor, över ett glas bubbel och en tallrik nyfångad mahi-mahi på verandan. Bora Bora är det stoff smekmånadsdrömmar är vävda av.

Uganda
Granne med gorillor

Sanctuary's Gorilla Forest Camp,
www.sanctuaryretreats.com

Solen har gått ner bakom de gröna bergen. Natten är stjärnklar. Utanför de åtta mondäna tälten sitter knäpptysta resenärer, mållösa efter möten med mäktiga bergsgorillor tidigare på dagen. Det tycks sant som det sägs, att det är en upplevelse som går rakt in i själen och lämnar djupa och livsomvälvande spår. Gorillaturismen är strikt kontrollerad och varje tillstånd är både dyrt och svårt att få. Men med sitt läge djupt inne i Bwindi Impenetrable Forest i västra Uganda är ekovänliga Sanctuary's Gorilla Forest Camp en makalös möjlighet att komma nära över hundra djurarter, inklusive den mäktiga apan. Upplevelsen guldkantas av bekvämligheter som privata utomhusbadkar, förstklassig mat och djungelvandringar av olika slag.

Annons
Annons

Finland
Vinterpoesi
Arctic SnowHotel, Rovaniemi,
www.arcticsnowhotel.fi

Att kunna bädda ner sig med fri utsikt upp i ett spelande norrsken är en livslång dröm för många. På Utsuvaaras fjäll i finska Lappland kan Arctic SnowHotel hjälpa till att göra verklighet av drömmen. Uppe på höjden har hotellet byggt 18 igloos med glastak, fyra av dem uppförda för att husera just par som önskar sig känslan av total avskildhet, men utan att tumma på bekvämligheterna. Bland glansnumren märks ett eget kök utrustat med frukostingredienser och en skön dubbelsäng rakt under takets främsta panorama över snöklädda sluttningar och sammetsskyar. Norrskenet kan vara blygt, men mer romantiska förutsättningar att lyckas fånga det drömska fenomenet finns knappast.

Annons