”Gammelskog och urfolk är inga särintressen”

Sarekfjällen från Gállok och Lilla Lule älv. Det är av intresse för hela planeten att urskogarna med sin artrikedom får finnas kvar. Att måla upp detta som ett särintresse såsom företrädare för Beowulf Mining gör är fel, skriver debattörer i en replik.
Sarekfjällen från Gállok och Lilla Lule älv. Det är av intresse för hela planeten att urskogarna med sin artrikedom får finnas kvar. Att måla upp detta som ett särintresse såsom företrädare för Beowulf Mining gör är fel, skriver debattörer i en replik. Foto: Tor L. Tuorda
Publicerad
Annons

På SvD Näringsliv Debatt den 5 januari publiceras ett långt debattinlägg av Kurt Budge, vd för prospekteringsbolaget Beowulf Mining, och Göran Färm, styrelseordförande för samma bolag. Bolaget har som ambition att bryta järnmalm i öppet dagbrott i Gállok fem mil väster om Jokkmokk, i ett område av avgörande betydelse för renskötseln i Jåhkågasska tjiellde, där många mindre lokala markägare äger skog och där närområdets sista gammelskog finns. Allt detta avfärdar debattörerna som särintressen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons