Efter reklamen visas:
Olga klipp intro .mp4

Smältdegeln Olgaland – här formades Nobelpristagaren

När den då okända Olga Tokarczuk kom till Nowa Ruda i sydvästra Polen på 1990-talet hittade hon det stoff som skulle göra henne till Nobelpristagare.

”Hon hade nog inte föreställt sig att hon skulle bli så uppslukad av den här platsen.”

Publicerad

Solen på himlen över Śląsk liknar en svagt lysande glödlampa. Det är mitt på dagen i november och det bleka ljuset får de smala kyrktornen i det låglänta landskapet att se ut som spjut. På vägen från provinshuvudstaden Wrocław, söderut mot Nowa Ruda och den tjeckiska gränsen, välver sig de blåaktiga Sudeterna mot horisonten. Snart börjar också vägen att stiga och falla; träden tätnar och blir skog.

Få områden i Europa har varit utsatta för så många och så våldsamma gränsförflyttningar som detta. Efter den ökända Jaltakonferensen vid andra världskrigets slut 1945 tvingades Polen att avträda sina landområden i öst till Sovjetunionen i utbyte mot den tyska delen av Schlesien i väst. I ett slag, och som om det bara rört sig om en förströdd korrigering av en karta, drogs hela Polen västerut. Folk tvångsförflyttades österifrån, orter bytte namn, Schlesien blev Śląsk. Tre miljoner tyskar flydde i rädsla för Röda arméns framfart från sina hemorter, och tiotusentals av dem hamnade i arbetsläger för att senare drivas in i godsvagnar som rullade vidare in i Tyskland.