ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hugo Rehnberg: Självgoda stekare är ingen bristvara

Text: Hugo Rehnberg - 22 november 2019
Annons

Jag har svårt att släppa Jeffrey Epstein, den amerikanske affärsmannen och misstänkte sexbrottslingen som hängde sig i en fängelsecell på Manhattan i somras.

Framför allt kan jag inte sluta tänka på hans dröm om att skapa übermenschs. Tanken var att förvandla ranchen i New Mexico till en avelsgård där vackra och begåvade kvinnor skulle befruktas med Epsteins egen sperma. Han bjöd ofta in attraktiva kvinnliga akademiker till sina kalas, för att kunna bedöma vilka som var av rätta virket för att bära hans barn.

Epstein sade sig vara fascinerad av transhumanism – vetenskapen om att förbättra mänskligheten genom artificiell intelligens och kontrollerad avel. Jag är inte bombsäker på att Epsteins syfte var osjälviskt. Ytterst lite i hans personlighet tydde på att han var någon stor altruist. Han ljög om klienter, personliga prestationer och storleken på sin förmögenhet. Hyllade forskaren och författaren Steven Pinker var inte nådig i sin karaktärsbeskrivning – ”hans koncentrationsförmåga var obefintlig och han avbröt alla seriösa samtal med flåsiga skämt”. Epstein ville för övrigt frysa ner sin egen penis via kryonik så att eftervärlden skulle kunna få glädje av den.

Om vi nu ska ägna oss åt transhumanism i framtiden är Jeffrey Epstein-typerna knappast ett förstahandsval. Karismatiska finansstekare som förvandlas till sexuella rovdjur om natten är inte direkt någon bristvara i världen. Man hade hellre tankat Hans Rosling på spermier, om ni förstår vad jag menar.

Men jag fascineras ändå av Epsteins grandiosa självbild. Något jag inte är ensam om. Kabelkanalen HBO har kontrakterat Adam McKay – som bland annat ligger bakom tv-serien Succession och finansdramat The Big Short – till att regissera en miniserie om affärsmannens uppgång och fall.

Det är ännu inte bestämt vem som ska spela Epstein men på nätet spekuleras det flitigt. Tom Hanks och Gary Oldman är två förhandsfavoriter. Själv vill jag slå ett slag för Hugh Laurie – Doctor House – som dels bär på visuella likheter men också på ett mörker som skulle komma väl till pass.

Annons