Krönika

Ola Wenström:Nu är det allvar med Bajen – Zlatan trivs till och med på plastgräs

Ola Wenström

Zlatananalytiker och statsepidemiologer. Det vimlar av oss. Och utan att egentligen veta någonting om något tycks vi ändå ha alla svaren på våra egna frågor. Så stoppas ett litet virus. Så slutar en stor fotbollskarriär.

Ola Wenström
Publicerad
Annons
Zlatan Ibrahimovic tränar och trivs med Hammarby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Covid från 2019 och Zlatan år 2020, de har mycket gemensamt. Hoppas att den inte helhyggliga virusparallellen landar alltför illa. Stort som smått sätter de agendor, pekar ut riktning och har kraften att kasta omkull förutsättningar – och få världen att titta på Sverige. Anders Tegnell är inte någon anonym och grå myndighetsman uppe i norr. Hammarby IF är inte någon grönvit rodd- och livsstilsklubb bara för den lokala massan.

Jag släpper epidemiologispåret – för ett tag – och tar Ibravägen. Den ligger ändå snäppet närmare min vardagliga profession. Zlatan Ibrahimovic kommer att spela för Hammarby i allsvenskan den här säsongen, om så bara i ett par matcher. Framför allt kommer han att göra det han redan har gjort – göra skillnad. I ett sportsligt stiltje, i ett allsvenskt bleke har han med bara några träningspass och en internmatch fått allt att gunga. Det både blåser och går vågor, inte bara på Hammarby sjö, utan i hela den annars vilande svenska fotbollen. Och visst kommer det att storma också.

Annons
Annons

Hammarbyrörelsen sluter inte upp helt när Bajen nu handlar mer om en enda person med världen som scen än det som har blivit ett sätt att leva med utgångspunkt från klackliv och klacksparkar från Bröderna Ohlssons tid. Men bifallet från laget går inte att ta miste på. Efter ett par veckors träning är det fullt fokus, allmän skärpning och total förälskelse:

– Han har inget emot det faktiskt.

När Muamer Tankovic gjorde sällskap i Viaplaystudion häromkvällen berättade han om att Zlatan till och med trivs på plastgräset. Man behöver varken vara utnämnd statsepidemiolog eller diplomerad Zlatananalytiker för att förstå. Nu är det allvar.

Med Zlatan på planen, om så bara på träning, tar Bajen både längre steg och oftare. Bränslet är både lust och adrenalin. Något mer än det som är helt bekräftat hände i Malmö. Jag är övertygad, även om det här handlar mer om egna antaganden. Ungefär som när någon siar om tidpunkten för flockimmunitet, kanske. Nobbade Malmö FF Zlatan från en roll i klubben? Det finns mycket som talar för det. Och efter det är smittspridningen lättläst. Investeraren och influencern Ibrahimovic, redan uppretad på MFF efter Ajaxaffären för nästan 20 år sedan, agerade. Statymänniskorna reagerade. Och spelaren Zlatan, som varken negligerar eller glömmer, ger igen:

– Håll ut, jag kommer lovade han publiken i Malmö under en landskamp redan för fyra år sedan.

Hammarby ställs mot Malmö FF i sjunde och åttonde omgången. Zlatan åtminstone i två matcher?

Ola Wenström är programledare på Viasat Sport Premium.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons