Käpprätt succé för Alices hästar

Sirius Black, Penny och Bellamie. Varje käpphäst som Alice tillverkar har ett eget namn och personlighet. Och hon säljer dem i mängder.

Nora Fernstedt
Publicerad
Alice har ett Instagramkonto som heter rifaskapphastar. Där lägger hon upp bilder och beskrivningar av sina käpphästar. Hon säljer de flesta. ”Jag tycker att det är så kul att göra dem, så det skulle bli alldeles för många hemma om jag sparade alla”, säger hon. Foto: Oscar Aspman

Alice, som bor i Gravbränna i Jämtland, älskar hästar och har ridit i hela sitt liv. Det är därför inte så konstigt att hon fastnade för käpphästar när det blev populärt i Sverige för några år sedan.

– Jag såg ett klipp på Facebook från ett finskt käpphästmästerskap och tyckte att det såg kul ut. Innan dess hade jag hoppat över hinder fast utan käpphäst, berättar Alice.

Men att tillverka käpphästarna verkade ännu roligare än att rida själv. Alice fick hjälp av sin mormor, som har jobbat som textillärare. I dag har Alice sytt ungefär 30 käpphästar.

– Nu håller jag på med en svart häst som ska likna den häst tv-figuren Zorro har. Det är en person som har beställt den till ett barn som fyller år. Men oftast bestämmer jag själv vilka hästar jag ska tillverka.

Visste du att... Förra året öppnades Sveriges första käpphästarena i Fruängen i södra Stockholm. Där finns både hopp- och dressyrbana. Foto: Oscar Aspman

Alice använder ett speciellt tyg från England, som påminner om riktig päls. Sedan letar hon upp garner i rätt nyans till manen. Till ögonen tar hon ett svart sidentyg som hon syr dit vita prickar på, för att ögonen ska få rätt blänk.

Att tillverka en häst tar ungefär tre dagar. Mest syr hon på helger och lov.

– Om någon söm blir sned ser hästen jättekrokig ut och då får man sprätta upp. Det är viktigare att vara noggrann än att det går fort, säger Alice.

Vad är roligast när du tillverkar en käpphäst?

– Jag tycker om att göra skuggor. Då målar jag med ett slags pastell på tyget så att det blir lite mörkare runt nosen och ögonen. Jag gillar också att göra ögonen och manen. Det är då personligheterna växer fram.

Mest nöjd är Alice med en grå ridponny, Sirius Black, som hon tillverkade för ett tag sedan.

– Den blev väldigt rak och fin. Jag gillade hur den såg ut, det kändes som en sådan häst jag själv hade velat ha. Men jag sålde den ändå, säger hon.

Rifas Bellamie, ett ridponnysto. Foto: Oscar Aspman

Alice säljer sina hästar via Instagram och Facebook. Hon har fått förfrågningar ända från Tyskland och USA. Men än så länge har hon bara sålt hästar inom Sverige.

Pengarna som Alice tjänat på att sälja sina käpphästar har räckt till att köpa en alldeles egen häst – ett halvblodssto som heter Zwaantje. Alice och hennes familj bor på en gård där de sedan tidigare har två hästar, och där får Zwaantje också plats.

Tillsammans med Zwaantje tränar Alice dressyr, något som blivit ett stort intresse de senaste åren.

– Det är väldigt kul, jag älskar samspelet med hästarna och att kolla på de stora mästerskapen på tv. Jag skulle vilja tävla på Grand Prix-nivå och tänker fortsätta utvecklas och bli så bra som jag kan bli, säger Alice.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons