Expert: Segern över IS handlar om ett fäste

Både Afghanistans regering och talibanerna hävdar att IS har besegrats, frågan är bara vem som ska få ta åt sig äran. På bilden en afghansk soldat i det tidigare IS-fästet Nangarhar. Arkivbild.
Både Afghanistans regering och talibanerna hävdar att IS har besegrats, frågan är bara vem som ska få ta åt sig äran. På bilden en afghansk soldat i det tidigare IS-fästet Nangarhar. Arkivbild. Foto: Mohammad Anwar Danishyar/AP/TT

IS har besegrats i Afghanistan. Det hävdade landets president på tisdagen. Afghanistanexperten Helene Lackenbauer (FOI) är kritisk och menar att det kommer ha marginell inverkan på situationen i landet.

– Det är vanligt att IS vid uppgörelser med talibanerna valt att lämna över sig själva.

Annica Ögren, TT
Publicerad
Annons

– För ett år sedan hade ingen kunnat tro att vi skulle kunna stå här i dag och säga att vi har tillintetgjort IS, sade Ghani inför ett pressuppbåd i Jalalabad, provinshuvudstad i östliga Nangarhar där IS tidigare hade ett starkt fäste.

Under de senaste veckorna har över 600 IS-stridande överlämnat sig själva och sina familjer till regeringen. Myndigheterna menar också att luftangrepp och bristande finansiering resulterat i att stridsmoralen svikit.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons