Blir SD som dom andra?

PODD | 19 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Sverigedemokraterna. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Sverigedemokraterna som i helgen har landsdagar i Örebro.

I fredags kom Demoskopmätningen som indikerade att SD kan vara Sveriges största parti, och under sina landsdagar har partistyrelsen lagt en rad förslag som gör partiet mer vattenkammat.

Det verkställande utskottet föreslår ett ja till dubbla medborgarskap och backar även i frågan om en striktare aborträtt. Man stryker skrivningarna om att människan har en "nedärvd essens". De formulerar också om jämställdhetspolitiken, och i principprogrammet föreslår man nu att man ska säga att kärnfamiljen oftast har bäst grundförutsättningar att ge barnen en stabil och trygg uppväxtmiljö. Partiet vill också tillåta homosexuella att adoptera, en fråga som länge har varit en stridsfråga inom Sverigedemokraterna.

Håller partiet på att göra en ideologisk resa? Eller är Jimmie Åkessons omsvängning mest maktspel, i stil med Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund, som har kallats Sveriges Frank Underwood från serien House of Cards?

Ledarsidans Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona diskuterar med Markus Uvell, opinionsanalytiker på Nordic PA, tidigare vd på Demoskop och Sverigechef på Kreab och en av de personer som har intresserat sig länge för SD:s tillväxt och Andreas Ericson, konsult på Springtime/Intellecta.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons