Sverige underlättar för diktaturer att övervaka

Foto: Henrik Holmberg / TT

Sverige leder arbetet med att förenkla export av övervakningsteknik till diktaturer. Det visar läckta EU-dokument från stängda förhandlingsrum. Nu drar slutförhandlingarna igång om europeisk export av produkter med dubbla användningsområden.

Joel Arvidsson
Publicerad
Annons

Sverige har länge haft ett komplicerat förhållande till synen på övervakningsteknik. Redan under Arabiska våren 2011 uppdagades det att svensk teknik – bland annat via företagen Ericsson och Enea – bidragit till att övervaka, tortera, fängsla och i vissa fall döda meningsmotståndare i Syrien. Allt sedan Sverige blockerat ett förvånat EU från att ålägga ett exportförbud på så kallade ”digitala vapen”, eller produkter med så kallade ”dubbla användningsområden” – teknik eller produkter som kan användas såväl civilt som militärt

För att strypa diktaturers tillgång till övervakningsteknik har EU länge arbetat för att uppdatera den rådande förordningen från 2009. Syftet är att lagstiftningen tydligare ska ta hänsyn till arbetet för mänskliga rättigheter och mot terrorism, samtidigt som den snabba teknikutvecklingen bidragit till ett ökat behov av att förnya kontrollistorna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons